Eszter, Eliza

Kultúra, nagykanállal – Magyarországi Orosz Kulturális Évad 2005

2005.05.20. 00:00

Programkereső

„Oroszok és magyarok. Két szenvedélyes nép, amelyeket közös múltjuk majdnem elválasztott egymástól. De csak majdnem. Úgy gondolom, nem szabad a múltat végképp eltörölni: igenis van, amit abból érdemes és fontos megtartani” – olvashatók Bozóki András kulturális miniszter szavai a Magyarországi Orosz Kulturális Évad köszöntőjében.
b6ba4ea0-32cb-48f4-837d-76be9aba4af9

A nagyszabású rendezvénysorozatot A NKÖM és az Orosz Szövetségi Kulturális és Filmügyi Főigazgatóság megbízásából a Hungarofest Kht. és a Festa Producerközpont rendezi meg 2005. májusa és novembere között.

Mind Magyarországon, mind Oroszországban élnek olyan nemzedékek, amelyek tagjai ma is élénken emlékeznek a közös múltra. Közben felnőtt egy fiatal generáció, a mai tizenöt-harminc évesek, akik leginkább előfeltételezések, sztereotípiák alapján alkotnak véleményt. A legfiatalabb nemzedéknek már nincs élménye a közelmúlt időszakáról, még kevésbé Oroszországról. Az évad programstruktúrájával a lehető legtöbb korosztálynak és ízléscsoportnak szeretnének programokat kínálni: egyrészt felidézni az idősebb generációk emlékeit úgy, hogy megmutatják, a múltra lehet formabontó módon is emlékezni, másrészt pedig alapoznak a fiatalabb korosztályok kortárs művészetek iránti fogékonyságára.

A Magyarországi Orosz Kulturális Évad programjai széles műfaji skálát ölelnek fel a klasszikus és a világzenétől kezdve a baletten, színházon és filmművészeten át, a mainstreamtől az alternatív irányzatokig. Komoly hangsúlyt kap a méltán világhírű orosz balett fellépése, de a szervezők ugyanolyan figyelmet szentelnek a kortárs zenei művészeknek is.

Az évad zenei programjai közé tartozik a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa vendégszereplése, a Jurij Bashmet vezette Moszkvai Szólisták koncertje, a Szentpétervári Marinszkij Színház operaelőadása, valamint az orosz cigányzenei alapokra építő Loyko band és a természetes népi elemeket a számítógépes zenével vegyítő Netslov együttes fellépése. A nyári zenei kurzusoknak is több orosz közreműködője lesz: a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében Jevgenyij Nyeszterenko basszista tanítja majd a növendékeket, Alekszej Sevcsenko és Maria Uszpenszkaja pedig a historikus billentyűs hangszerek iránt érdeklődőknek tart kurzust a Soproni Régi Zenei Napokon.

Az orosz színház- és táncművészet képviselőiként a Kreml Balett Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét, a Maly Drama Színház pedig Csehov Ványa bácsiját adja elő. A vizuális és képzőművészeti programok keretében az érdeklődők válogatást láthatnak szovjet plakátokból, Eisenstein filmjeiből és grafikáiból, valamint megtekinthetik az Iparművészeti Múzeum Bronzba zárt imák című fémikon-kiállítását. Az irodalom kedvelői az Óbudai Társaskör felolvasóestjein az orosz irodalom klasszikusait hallgathatják majd az ősz folyamán.

A részletes program az alábbi honlapon olvasható.