Hella

Tizenhét éves érett virtuóz

2005.05.22. 00:00

Programkereső

Bolla Gábor tizenhét esztendős gimnazista. Dzsessz-szaxofonosként már bejárta a világot, Bécsben megkapta a rangos Hans Koller-díjat. A szakmabeliek szerint itthon százévente születik olyan tehetséges zenész, mint ő.

Bolla Gábor nevét két-három évvel ezelőtt ismerhették meg a dzsesszrajongók: a fővárosi klubok színpadán feltűnt egy tizennégy éves fiú, aki abban a stílusban és megközelítőleg azon a színvonalon szaxofonozott, mint a műfaj amerikai nagyjai: Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins és mások. Gábor ráadásul úgy érte el ezt a szintet, hogy teljesen autodidakta módon, lemezfelvételek alapján tanult meg szaxofonozni – igaz, az általános iskolában évekig furulyázott, később klarinétozott, országos komolyzenei versenyt is nyert. Még nem fejezte be a nyolcadik osztályt, amikor egyre többet hallgatott dzsesszt, s a klarinétról szaxofonra váltott. Azt mondja, azért nincs szüksége szaxofontanárra, mert mindig felismeri a hibáit. Azt viszont fontosnak tartja, hogy zeneelméletet, összhangzattant tanuljon Regály Györgytől, a Zeneakadémia tanárától.

Már megalapította saját zenekarát, a Bolla Quartetet, melyben idén márciusig Cseke Gábor zongorázott – akkor Szakcsi Lakatos Róbert váltotta –, a nagybőgős Oláh Zoltán, a dobos pedig Mohay András. A fiatal szaxofonost egyre több fesztiválra hívták: így jutott el Londonba, Bilbaóba, Szentpétervárra és Bombaybe. Tavaly decemberben, Bécsben a Hans Koller-díj és az Európai Dzsessz Díj átadásán Bolla kapta Az év tehetsége különdíjat. Tavasszal kilencnapos hollandiai turnén vett részt: többek között Candy Dulferrel és édesapjával, Hans Dulferrel muzsikált együtt Amszterdam, Rotterdam és Hága felkapott klubjaiban. Azóta újabb hollandiai meghívás jött, de Prágában, a brüsszeli Magyar Intézetben és júliusban a világszerte jegyzett Nordsee Jazz Festivalon is játszani fog. Ez utóbbi egy különleges Charlie Parker-emlékkoncert lesz, Johnny Griffinnel és Benny Golsonnal.

Gábor kettős életet él. Koncertezik, járja a világot, késő éjszakáig klubokban zenél, közben pedig átlagos gimnazista, akit legjobban a földrajz érdekel, és imádja a focit, főleg a Real Madridot. Egyelőre mindkét szituációban jól érzi magát, de azt mondja, ha adódna egy lehetőség, gondolkodás nélkül elmenne külföldre (elsősorban Amerikába) tanulni, mert már most érzi, hogy itthon szűkösek a lehetőségek. New York patinás zeneakadémiája, a Juilliard School dzsessztanszakára vágyik, mert szerinte ott személyre szabottabb és kreatívabb a képzés, mint a dzsesszoktatás első számú fellegvárában, a bostoni Berkle-n. Nagy terve, hogy a keleti part legjobb klubjában, a Village Vanguardban egyszer együtt muzsikálhasson példaképével, Sonny Rollinsszal.