Orbán

Magyarországon koncertezik a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus

2005.05.23. 00:00

Programkereső

Hét magyarországi városban ad koncertet a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus. A 13 fős kórus 1980-ban alakult és a 90-es évek rendszerváltása után az énekesek megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez.

A misztikus hangzásvilágáról ismert Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus magyarországi városokban ad koncertet hétfőtől az orosz kulturális évad keretében. Az orosz ortodox liturgia dallamait megszólaltató tizenkét tagú kórus az évad nyitó napján, Győrött adja első koncertjét - tájékoztatta a szervező cég az MTI-t. Az egyhetes körút alatt a korai szláv dalokat bemutató együttes az ország hét városában lép fel.

A győri hangverseny az Evangélikus Öregtemplomban lesz, 24-én a kórus a budapesti Szent István-bazilikában lép fel, majd az Egri Főszékesegyház, a debreceni Református Nagytemplom, a békéscsabai Evangélikus Nagytemplom, a váci székesegyház következik. A turné utolsó állomása május 29-én a Veszprémi Egyetemen lesz.

A kórus repertoárján több XVI-XIX. századi vecsernye- és vigíliadallam, gyászdal, bourdon, óorosz ének és népdal mellett többek közt Csajkovszkij, Rahmanyinov és Grecsanyinov-szerzemények szerepelnek.

Az ortodox egyházi zene újrafelfedezését célul tűző férfikórust 1985-ben Anatolij Grindenko alapította, hogy felélessze a több száz éves orosz kóruséneklési módot. A szovjet hatalom bukása után a Patriarchátus kórus elsőként mutatta be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat.

A kórus legfontosabb tevékenységének tartja az ősrégi orosz művészet, valamint a kéziratok rejtjeleiben meghúzódó hangzásvilág kutatását, megfejtését, valamint a még fellelhető tiszta előadásmód visszahozatalát az istentiszteletek keretébe.

A kórus hazájában rendszeresen kísér istentiszteleteket, Európa számos hangversenytermében koncertezett, több CD-t jelentetett meg. Magyarországon legutóbb 2003 októberében adtak felejthetetlen koncertet.