Orbán

A gólyakalifa – Gyöngyösi Levente új operája

2005.05.24. 00:00

Programkereső

A fiatal magyar zeneszerző-generáció egyik legismertebb képviselője, Gyöngyösi Levente operáját mutatják be május 28-án 19:00 órakor a Magyar Állami Operaházban. A librettót Babits Mihály A gólyakalifa című regénye nyomán Balla Zsófia költő készítette.
087e2db9-bd54-4514-a916-014ddc4e928a

A kétfelvonásos operát Harangi Mária rendezésében, Vashegyi György vezényletével láthatja a közönség. Az előadások két szereposztásban kerülnek színre: Tábory Elemért Sólyom-Nagy Máté és Rezsnyák Róbert, az Inast Ambrus Ákos és Réti Attila, Sylviát Szolnoki Apollónia és Bakos Kornélia, Etelkát pedig Herczenik Anna és Wierdl Eszter énekli.

„Engem a személyiség kibomlása és felbomlása vonzott elsősorban, az az átmenet, amely során egy fiatal ember teljesen napsugaras lénye és helyzete a legsötétebb tragédiába fordul” – nyilatkozta a zeneszerző. Elmondása szerint művében mind dramaturgiailag, mind zeneileg Verdi és Mozart hatása a legnyilvánvalóbb. Vashegyi György karmester így nyilatkozott az operáról: „Gyöngyösi művének az esetleges, javarészt tapasztalatlanságból adódó hibái ellenére is állítom: hihetetlenül tehetséges ember az, aki huszonévesen ilyen zenét ír. A gólyakalifa drámai, kifejező, szenvedélyes, a szó legjobb értelmében igazi zene (…), magával ragadó és elemien drámai.”

A gólyakalifa további előadásának időpontjai: június 1., 4., 8. Az alábbi címekre kattintva az érdeklődők elolvashatják Szuromi Fruzsina Gyöngyösi Leventével készített interjúját, megtekinthetik a sajtófotókat, illetve elolvashatják az opera cselekményét.