Hella

Horgas Eszter és Vukán György koncertje a Bécsi Kávézóban

2005.05.24. 00:00

Programkereső

A Raiffeisen-koncertek a Bécsi Kávézóban sorozat keretében május 26-án 18 órától Horgas Eszter fuvolaművész és Vukán György zongorista játszik a Bécsi Kávézó színpadán, a Rózsakert Bevásárlóközpont hangulatos kávéházában (1026 Budapest, Gábor Áron u. 74.).

A Raiffeisen Koncertek keretében fellépett már 2005 tavaszán a Bécsi Kávézóban Gerendás Péter és zenekara, a Bolyki Brothers, legutóbb pedig Emilio, azaz Jelinek Emil akusztikus koncertje vonzott sok látogatót a kávéházba. Május 26-án két „határátlépő” következik: Horgas Eszter fuvolaművész és Vukán György zongorista, zeneszerző ad koncertet.

Horgas Eszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, 1987-től többször fellépett például a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyein. Alapítója az 1992-ben létrejött Forrás Kamarazenei Műhelynek. Olyan előadóművészekkel játszott, mint például Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Rolla János, de sikeres szólóesteket adott a Zeneakadémián is, illetve több szólólemezt készített Vigh Andrea hárfaművésznővel. A klasszikus képzettségű fuvolaművész kereste a másfajta megszólalási lehetőségeket is, így kezdett dzsesszt játszani. A 2000 januárjában létrejött ClassJazz Band-et már Vukán Györggyel együtt hozta létre, a zenekarban játszik a kitűnő dzsesszdobos, Balázs Elemér és Berkes Balázs nagybőgős is. A négy előadóművész hatalmas sikereket aratott – ami igazolta a zenei határátlépő elképzeléseket.

1ecd05d4-6fd1-43df-abd2-729ba5fce6cf

Vukán György szintén a zenei szabadság, a műfaji kötöttségektől mentes muzsikálás jegyében kezdett együtt zenélni Horgas Eszterrel. Zeneszerzőként is rendkívül termékeny, ahogy előadóművészként szintén számtalan CD közreműködője. Több mint 40 esztendeje koncertezik, eleinte klasszikus, majd dzsessz zongoristaként, együtteseivel és szólistaként egyaránt, s a szerzeményeit klasszikus együttesek is előszeretettel játsszák. Szinte minden műfajban találkozhatunk Vukán-szerzeményekkel – legyen szó a dzsessz mellett filmről, balettről, operáról, oratóriumról. Több mint 100 filmhez komponált zenét, s például a Derby című balettjét a Magyar Állami Operaház több mint három éven át műsorán tartotta. Ugyanitt mutatták be az Atlanta, Georgina (Black Advent) című operáját 1999-ben. Vukán György számtalan helyen fellépett Európában és az Egyesült Államokban; 1992-ben ő vezette a European Broadcasting Union Big Band workshopját, amelyben Európa 17 országából szerepeltek zenészek. A Ceative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös hangversenyük, amelyben Chopin-átiratokat adtak elő, az év koncertje lett Hollandiában. Több formációja is létezett és létezik, ilyen a Septet, a Brass in the 5 és a CAE Trio, ez utóbbi 1990 óta koncertezik itthon és külföldön.

(A koncertre a belépés ingyenes.)