Hella

Orosz kultúra nagykanállal

2005.05.24. 00:00

Programkereső

A Kreml Balett díszelőadásával nyílt meg hétfőn hivatalosan a magyarországi orosz kulturális évad. A Hattyúk tava című balett után az Operaházban Vass Lajos a kulturális tárcas politikai államtitkára és orosz kollégája, Mihail Svidkoj nyitotta meg a novemberig tartó, "Kultúra, nagykanállal"-című eseménysorozatot.

"Oroszok és magyarok. Két szenvedélyes nép, amelyeket közös múltjuk majdnem elválasztott egymástól. De csak majdnem. Nem szabad a múltat végképp eltörölni: igenis van, amit abból érdemes és fontos megtartani" - írta Bozóki András kulturális miniszter az évad programfüzetének beköszöntőjében.

A januárban kezdődött oroszországi magyar kulturális évad lassan a finisébe ér. A Kultúra nagykanállal című magyarországi orosz évad hivatalos megnyitóját is megelőzték a programok, az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvesztivál díszvendége Oorszország volt, a kortárs drámafesztivál kimelt programjai kötődtek az orosz színházművészethez, illetve április 26-án nyílt meg a Bronzba zárt imák című orosz fémikon kiállítás az Iparművészeti Múzeumba, mely június 10-ig még megtekinthető.

Tegnap a Moszkvai Patriarchátus Szent István Bazilikában tartott koncertjével folytatódott az évad. A vidékiek sem maradnak le semmiről, hiszen Egerben ma este, a Debreceni Református Nagytemplomban csütörtökön, Békéscsabán pénteken, Vácott szombaton, Veszprémben vasárnap hallgathatják meg az érdekődők a hírneves kórust. Úgy tudjuk, hogy a legtöbb helyszínen még kaphatók jegyek.

Az Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusát 1983-ban alapította Anatoly Grindenko Trotse-Sergieva Lavra-ban, egy Moszkva közeli városban. A 12-13 főt számláló kórus énekesei a szovjet rezsim utáni években megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. Abban az időben - amikor a kormány nem vett tudomást az egyházi zenéről - a kórus éveket töltött az ősrégi kéziratok tanulmányozásával, majd elsőnként mutatták be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat. A Szovjetunió összeomlása lehetőséget adott a kórusnak arra, hogy nemzetközi szinten is széles körben terjeszthesse az évezredes múlttal rendelkező ősi egyházi zenét. Előadásaik és számos felvételük révén világszerte ismertté váltak, mindenekelőtt a dallamok puszta szépségének egyedülállóan tiszta előadásával.