Orbán

Polar-díj a svéd királytól

2005.05.24. 00:00

Programkereső

A zenei Nobel-díjnak is tekintett Polar-díjat vehette át tegnap Stockholmban a brazil zenész-zeneszerző Gilberto Gil és a német operaénekes, Dietrich Fischer-Dieskau.

Az elismerést - amely egymillió svéd koronával jár - minden évben XVI. Károly Gusztáv király adja át. A Polar zenei díjat 1989-ben alapította az azóta elhunyt Stig Anderson, aki kiadója, dalszövegírója és menedzsere volt az ABBA együttesnek. Anderson jelentős összeggel támogatta a Svéd Királyi Zeneakadémiát, hogy ez az elismerés létrejöhessen. Tavaly a blueszenész B. B. Kinget és a magyar Ligeti Györgyöt jutalmazták.

Az idei egyik Polar-díjat a brazil zenész-zeneszerző Gilberto Gil kapta, akinek fontos szerepe van a brazil populáris zene modernizációjában. Gilberto Gil 1942-ben született. Az elmúlt harminc évben tizenegy arany- és öt platinalemeze lett, albumaiból több mint ötmillió példányt adtak el. 1991-ben az esőerdők megmentéséért koncertezett - többek között - Stinggel, Elton Johnnal és Caetanóval. Mivel 2002-ben nyíltan támogatta Luiz Ignácio Lula da Silva elnökké választását, az új elnök Gilt nevezte ki kulturális miniszternek.

A másik díjazott, Dietrich Fischer-Dieskau május 28-án ünnepli 80. születésnapját. Első fellépésén, 1942-ben Schubert-művet énekelt, mikor légiriadó szakította meg a koncertet. 1943-ban katonai szolgálatra vitték, 1947-ig hadifogságban volt. Operában elsőként 1948-ban Posa márkit énekelte Verdi Don Carlosában a berlini Városi Operában. Fischer-Dieskaunak több mint kétszáz operafelvétele készült, 1950 óta rengeteg díjat kapott, legutóbb 2000-ben Berlinben és 2002-ben Japánban. Felesége a magyar származású német énekesnő, Julia Varady.