Eszter, Eliza

Tegnap zárult a Jazztavasz 2005 a Művészetek Palotájában

2005.05.24. 00:00

Programkereső

Május 16-án, hétfőn este kezdődött, s tegnap, 23-án este zárult a Jazztavasz 2005, a Művészetek Palotája első nagy jazzfesztiválja, amelyen több neves külföldi előadóművésszel a hazai jazzélet kiválóságai játszottak: például Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla – hogy csak néhány nevet említsünk. Ezek a nevek is jól érzékeltetik, hogy a cél nem egy irányzat bemutatása volt, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s mindenki megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.
3b5c0e1b-6326-4778-8aaa-ea45193ab52b

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése volt, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál bebizonyította, hogy nem csak a hazai jazzélet előadói kitűnőek, hanem igény is van erre a műfajra, hiszen több estén is komoly érdeklődést lehetett tapasztalni a koncertek iránt, ilyen volt például a fesztivál egyik legeredetibb hangversenye, a Szakcsi Hungarian Gipsy Jazz Show című ősbemutató a Nemzeti Hangversenyteremben.

A tegnapi záró koncerten a Magyar-amerikai jazzgála II. része volt. Oláh Kálmán – zongora (aki ma este harmadjára lép fel a Jazztavasz 2005 fesztiválon), Tony Lakatos (szaxofon) és barátaik léptek színpadra (Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob).

A harmincöt esztendős Oláh Kálmán több rangos nemzetközi verseny megnyerésével kezdte jazz-zongoraművészi pályáját, s a műfaj olyan kiválóságaival játszott együtt, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Pat Metheny vagy Jack deJohnette. Európa szinte valamennyi országában koncertezett már, de az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is kiugróan nagy sikereket aratott. Komponistaként az utóbbi időben a klasszikus zene és a jazz közelítésére törekszik – jelentős sikerrel. A budapesti fesztivál szervezői Oláh Kálmán három különböző formációban való fellépésével is szeretnék felhívni a figyelmet a zongoraművész kivételes tehetségére, elmélyültséggel, erőteljes zenei érzékenységgel, eredetiséggel párosuló, műfaji határokon átívelő stílusára. Az említett koncerten Oláh Kálmánnal két, világszerte elismert amerikai muzsikus – Ron McClure nagybőgős és a Grammy-díjas Adam Nussbaum dobos – mutatkozott be Budapesten. Mindketten a legkeresettebb tengerentúli stúdiózenészek közé tartoznak, számtalan lemezfelvételen közreműködtek, de Európában ritkán koncerteznek. A jazzgála vendégszólistája a Németországban élő, ugyancsak világhírű magyar szaxofonos, Tony Lakatos volt.