Eszter, Eliza

Európa várja a BFZ és Fischer Iván Bartók-Beethoven ciklusát

2005.05.25. 00:00

Programkereső

A Fesztiválzenekar és Fischer Iván 2005-es évadjának egyik legjelentősebb projektje, a nagy érdeklődéssel várt, hét országot átfogó Bartók-Beethoven ciklus május 28-án indul Olaszországban. A sorozat keretében négy este elhangzik Beethoven összes zongoraversenye és Bartók szinte minden jelentősebb zenekari műve. A Beethoven-zongoraversenyek szólistája az amerikai Richard Goode.
aef595e3-f417-4126-b8b2-9a3f29281cf1

A ciklus időben két részre oszlik. Az első két műsorban május 28. és június 4. között Pármában, Innsbruckban, Prágában (Prágai Tavasz Fesztivál) és a londoni Barbican Központban elhangzik Beethoven első három zongoraversenye, 8. szimfóniája és a Coriolan-nyitány, Bartóktól pedig a Tánc-szvit, a Magyar parasztdalok, a Concerto és A csodálatos mandarin szvit-változata.

A ciklus második, november 8-17. közötti részében Glasgow-ban, Newcastle-ben, Antwerpenben, Párizsban (Cité de la Musique), Londonban (Barbican Központ) és Essenben Beethoven utolsó két zongoraversenye és a Nagy fúga zenekari változata mellett műsorra kerül Bartóktól a Magyar képek, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, a Román népi táncok és A fából faragott királyfi.

Az európai koncertsorozathoz lemezfelvételek is kapcsolódnak: június közepén és novemberben Budapesten a zenekar, Fischer Iván és Richard Goode lemezre játssza az öt Beethoven-zongoraversenyt az amerikai Nonesuch lemezcég számára.