Hella

Páratlan Péntek a Jászság Népi Együttessel

2005.05.25. 00:00

Programkereső

A Hagyományok Háza ismert sorozatában a Jászság Népi Együttes műsorát láthatják az érdeklődők május 27-én 19:00 órától. Az előadást követő táncház közreműködői a Tükrös Együttes és jászsági hagyományőrzők lesznek.
9ddb70f7-24ed-4a57-bd04-6fef92a0c4fa

A Jászság Népi Együttes "Pendzsom" című előadásában a Népművészet Ifjú Mesterei, Aranygyöngyös és Aranysarkantyús szólótáncosok és jászsági hagyományőrző muzsikusok is fellépnek. Az est zárásaként a tánckar Pál István "Szalonna" és zenekara kíséretével ízelítőt ad a Kárpát-medence táncaiból.

Az együttes 1971-ben alakult. Táncosai 1977-ben érték el az első igazi sikert, miután megnyerték az országos televíziós „Ki mit tud?“-ot. 1983-ban ugyanezen verseny szólókategóriáját nyerte meg a Jászság Népi Együttes tagjaiból alakult páros. Az együttes 1988-ban az elődöntőig, míg 1996-ban a döntőig jutott. Táncosai számos hazai rangos fesztiválon szerepeltek (Szolnok, Szekszárd, Zalaegerszeg, Nagykálló, Gyöngyös, Szeged), amelyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek.

A Jászság Népi Együttes célja a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Tagjai ezt a fontos nemzeti értéket igyekeznek a legalaposabban elsajátítani és színpadra állítani. A tánc és a zene mellet a táncos szokások, a régi viselet megismerését is lényegesnek tartják. Elengedetlenül fontos feladatként kezelik az utánpótlás nevelést. Jelen pillanatban három közvetlen utánpótlás-csoportja van az együttesnek: az Ifjúsági Táncegyüttes, az Árendás és a Barkóca Gyermektáncegyüttes, amelyek már több alkalommal is szerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt.

Az együttes vezető táncosai Jászberény iskoláiban, óvodáiban és a Jászság településein is tanítanak. Az együttesben számos szólótáncosi díjjal, Népművészet Ifjú Mestere-kitüntetéssel rendelkező táncos tevékenykedik, akik itthon és külföldön egyaránt oktatnak tanfolyamokon, táncházakat vezetnek és koreográfiákat készítenek.