Júlia, Rita

Rendhagyó délutáni szerenád

2005.05.27. 00:00

Programkereső

legrégebbi magyar zenekar, az Operaház művészeit foglalkoztató Budapesti Filharmoniai Társaság Zenekarának idén, a szükséges 50 millió forint helyett, csupán 12 millió forint támogatás jut a kulturális minisztériumtól. A zenekar január óta nem tud fizetni tagjainak, s nem tudják elindítani a következő évadra szóló bérleteiket.

A zenekar súlyos helyzete kényszerített bennünket arra, hogy demonstrációval hívjuk fel a figyelmet együttesünk ellehetetlenülésére - mondta lapunknak Melis Béla A Budapesti Filharmóniai Társaság Választmányának Elnöke. Tegnap délután kettőkor egy egész filharmónikus zenekar torlaszolta el a keskeny Wesselényi utcát. Néhány tucatnyi járókelő legnagyobb megdöbbenésére - a zenekar alapítójának - Erkel Ferencnek a Hunyadi László című operájából csndült fel a gyászinuló. A zenekar petícióját, a miniszter távollétében Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Miniszériumának politikai álllamtitkára vette át. A politikus lapunknak elmondta hétfőn tárgyalásokat kezdenek a zenekar képviselőivel. Vass Lajos ígéretet tett rá, hogy amennyiben néhány millió forintról van szó - a minisztérium folyósítja a zenekarnak a bérletek beindításához szükséges összeget. Az ősszel esedékes további forrásokat pedig belső átcsoportosításokkal teremtik elő.

Melis Béla lapunk kérdésére elmondta, tisztában vannak azzal, hogy kevés pénz jut a kultúrára, épp ezért a tavalyi 65 millió forint helyett idén csupán 50 millió forintra pályáztak az NKÖM-nél, s hideg zuhanyként érte őket, hogy csupán 12 millió forintot kaptak a miniszteri keretből. Melis Béla szerint ez a pénz csupán arra elég, hogy a január óta ki nem fizetett honoráriumokat rendezze a zenekar. A bérletezés beindításáához, mintegy 6-8 millió forint szükséges. A jövő évad hangversenyeinek megtatásához minimálisan 25 millió forint szükséges - ám ekkor a honoráriumokat is kénytelenek csökkenteni.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészeit az Operaház legkiválóbb művészei alkotják. A százötven éve önálló, egyesületi formában működő együttes költségvetése teljesen független a dalszínháztól. A zenekar tagja nem kapnak fix fizetést, hanem fellépéseik után kapnak honoráriumot. Költségvetésük több mint harmadát, mintegy 30 millió forintot maguk teremtik elő, szponzorok támogatásával, illetve a jegybevételekből.

"A zenekar önálló bérletsorozatokban adja hangversenyeit, közel 2500 állandó bérlőnk van, telt házak előtt játszunk, évente 15 saját szervezésű koncertünkön tizenöt-tizenhatezer zeneszerető hallgatónk van. Az utóbbi tíz évben az Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri keretéből származó állami támogatás tette lehetővé a folyamatos, tervezhető működést egészen ez év május 10-ig. Ekkor ért minket a hír, hogy az Ön keretéből nem áll módjában a Budapesti Filharmóniai Társaságot támogatni. A későbbiekben talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak részesülhetünk az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékában, mely csak arra nyújt lehetőséget, hogy rendezett körülmények között, adósság nélkül függesszük fel működésünket." - részlet a kulturális miniszternek szánt petícióból.