Fülöp, Evelin

Filharmonikusok gyászzenéje a minisztérium előtt

2005.05.28. 00:00

Programkereső

Gyászzenét játszottak a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) zenészei tegnap a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) előtt. Egy koporsót is vittek magukkal, rajta a zenekar neve, és az, hogy Élt 152 évet. A muzsikusok azért tiltakoztak, mert - mint mondták - méltánytalan helyzetbe hozták őket, nem kapták meg a korábbi miniszter által megígért támogatást.

Kisebb torlasz alakult ki tegnap a budapesti Wesselényi utcában. Rendőrök terelgették a járdára a NKÖM elé érkezett zenekart. A Hunyadi László című Erkel-opera gyászzenéjét Kovács János vezényelte, a tiltakozók petícióját Melis Béla, a választmány elnöke először felolvasta, majd átadta - Bozóki András miniszter vidéki elfoglaltsága miatt - Vass Lajos politikai államtitkárnak.

Melis Béla a demonstráción elmondta, mivel hivatalos úton nem oldódott meg a helyzetük, kénytelenek voltak ehhez az eszközhöz folyamodni. Hozzátette: értéket, sőt nemzeti kulturális értéket elpusztítani egy tollvonás kérdése. Ez a toll a miniszter kezében volt akkor, amikor nem garantálta a társaságnak a működéséhez szükséges minimális támogatást.

Az együttes petíciójában - többek között - az áll: Erkel Ferenc 1853 novemberében adott koncertje indította el Magyarország első hivatásos hangversenyzenekarát. A zenekar színvonalának megőrzésén dolgozott - mások mellett - Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ferencsik János és most Ricco Saccani. Az együttes működését csak tragikus történelmi események szakították meg: az 1944-es német megszállás, valamint az 1956-os forradalom. Mint írják: "Most ismét - akaratunkon kívül - egy tragikus helyzetbe kerültünk annak ellenére, hogy nem a történelem lépett fel kényszerítő erőként." Többéves munkával ugyanis elérték, hogy megközelítőleg 2500 bérletesük lett, évente tizenöt saját szervezésű koncertjükön több mint tizenötezer zeneszeretőnek játszanak.

Az utóbbi években a miniszteri keretből származó állami támogatás tette lehetővé a működésüket - idén május 10-ig. Ekkor - mint megfogalmazták - minden előző hitegetés ellenére érte őket a hír, hogy nem kapják meg a támogatást. A későbbiekben, talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékát ígérték nekik. Ez arra elég, hogy az adósságokat elrendezve (a zenekari tagok január óta nem vettek fel honoráriumot) függeszthessék fel a működésüket. Kérik Bozóki Andrást, az elmaradt támogatást más forrásból teremtse elő, vagy a minisztérium tekintse a 152 éves zenekart saját halottjának.

Vass Lajos lapunknak elmondta: az idén 22 hivatásos és félhivatásos, önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott zenekar, valamint énekkar működéséhez járul hozzá a kulturális kormányzat több mint egymilliárd forinttal - a Belügyminisztérium költségvetésén keresztül. Az akaratukon kívül nehéz helyzetbe került nyolc zenekar összesen ötvenmillió forintos áthidaló támogatásáról döntött a miniszter a múlt héten. A Filharmóniai Társaság helyzetére reagálva hozzátette: megnézik, hogy mennyi pénzre lenne szükségük a 12 milliós gyorssegélyen felül, és megvizsgálják, honnan tudnák ezt előteremteni.