Bernát, Felícia

Húszéves a Hot Jazz Band

2005.05.28. 00:00

Programkereső

Magyarországon nem nagyon tudják, mit jelent a hot jazz - mondja Bényei Tamás, az idén húszéves Hot Jazz Band vezetője, majd hozzáteszi: ez eleinte nekik is gondot okozott, de mára azért javult a helyzet.

Amerikában, Nyugat-Európában nem kérdés, hogy a hot jazz a múlt század első felének zenéjét, Louis Armstrongot, Fred Astaire-t, Gershwint, a charlestont, a szvinget, a dixielandet jelenti. Magyar viszonylatban a Hamvadó cigarettavég, a Kislány, kezeket fel!, a Meseautó is ebbe a műfajba tartozik. Így sokan akkor ébrednek rá, hogy szívesen hallgatják a Hot Jazz Bandet, amikor elvetődnek egy koncertre.

Az indulás a műfaj ismeretlensége miatt nem volt egyszerű, annak ellenére, hogy 1985-ben a dixieland itthon reneszánszát élte. Bényei Tamás dédszülei az Egyesült Államokban éltek egy ideig, így ő gyerekként belekóstolhatott az amerikai kultúrába, például egy gramofon és néhány régi lemez segítségével. Bár sokáig egyetlen Karády-filmet sem látott, dalait már kisgyerekként ismerte. A zeneiskolai tanára, Apáti János pedig dixielandrajongó volt, így aztán nem lehetett kétséges, hogy amint lehetősége nyílik, ilyen stílusú zenekart alapít. Már a kezdetekkor elhatározták, hogy a korszak amerikai szerzeményeinek bemutatása mellett a két világháború közötti magyar műveket is előadják. Ezért beleásták magukat a régi hang- és filmfelvételekbe, kottákba, hogy minél inkább visszaadják azt a hangulatot, amely a húszas, harmincas évek mulatóinak világát idézi. - Én például sokat gyakoroltam, hogy úgy énekeljem a Halló Babyt, mint Kalmár Pál 1935-ben - mondja Bényei. Erre ma is törekszenek, újabb művek felkutatása azonban nem könnyű. A Széchényi könyvtárban például elvileg megtalálhatók a háború előtti dalok kottáinak köteles példányai, csakhogy sok közülük rendszerezés nélkül valahol egy pincében porosodik, képtelenség hozzájuk férni.

Így marad a pillanatnyilag háromszáz dalból álló repertoár, amellyel több díjat nyertek már, például a Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny és a New Orleans Nemzetközi Jazz Verseny első díját (utóbbit kétszer is), két eMeRTon-díjat. És amire talán a legbüszkébbek, hogy rendszeresen meghívják őket a dzsessz őshazájába, az Egyesült Államokba.

Húszéves fennállásukat koncerttel ünneplik ma este a MOM Művelődési Központban, ahová meghívták a régi tagokat, Bóbis László szteppvilágbajnokot, a pályáját náluk kezdő Szekeres Adriennt és a nagy dixielandzenekarok tagjait, mint Nagy Iván (Benkó Dixieland) és Molnár Gyula (Molnár Dixieland).