Júlia, Rita

A Bartók Rádió júniusi programja

2005.05.29. 00:00

Programkereső

Az opera műfaja áll a Bartók adó júniusi kínálatának középpontjában. A külföldi operaelőadások közvetítésén kívül az érdeklődők a Miskolci Operafesztivál programjából is kaphatnak ízelítőt, valamint beszélgetés-sorozatot hallhatnak a Bayreuthi Ünnepi Játékokról. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.
d9002e41-5301-48b1-a2a8-fad40c3b9a82

Közvetítések külföldről
Június 4-én, szombaton a Bécsi Staatsoperben Seiji Ozawa dirigálja Puccini Manon Lescaut-ját, a főszerepeket Barbara Haveman, Boaz Daniel és Neil Shicoff énekli. Június 10-én a párizsi Saint-Denis Bazilikából Mahler monumentális VIII. szimfóniáját sugározza a Bartók a Francia Rádió Énekkara, Gyermekkara és Filharmonikus Zenekara előadásában, Myung-Whun Chung vezényletével; az együttes június 14-én ugyanezzel a műsorral lép fel a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben. Június 17-én, pénteken Muszorgszkij Borisz Godunovja hangzik fel a firenzei Maggio Musicale fesztivál keretében a Teatro Comunaléban, a karmester Szemjon Bicskov, a címszerepben Ferruccio Furlanetto. Június 28-án, kedden a Bajor Állami Operaházban Verdi A végzet hatalma című operája szerepel műsoron, vezényel Fabio Luisi, Leonora szerepében Violeta Urmana.

Sári József hetven éves
Sári József Időmalom című darabja „A hét zeneműve” sorozat június 20-i adásának témája; a héten többször elhangzó mű egyik előadása a Földvári Napok „Vendégjátéka” keretében a Fesztiválszínházban tartott „Rozmán Lajos és tanítványai” hangverseny közvetítése lesz június 21-én.

Miskolci Operafesztivál
Az idei Miskolci Operafesztiválról június 23-án, csütörtökön élő adásban lesz hallható Rossini Tell Vilmos című operájának hangversenyszerű előadása a Miskolci Nemzeti Színházból; a Magyar Állami Operaház együttesét Marco Balderi vezényli, a címszerepet Renato Bruson énekli.

Bayreuthi kalandozások
A Bayreuthi Ünnepi Játékok júliusban kezdődő operaközvetítéseinek bevezetéseképpen június 25-től szombat délutánonként Rockenbauer Zoltánnal beszélget Magyar Kornél a fesztiválhoz fűződő emlékeiről, élményeiről. Az ötrészes sorozatot Rockenbauer Zoltán lemezgyűjteményének különleges darabjai illusztrálják, az egyes részek témái: Trisztán és Izolda, Lohengrin, A bolygó hollanid, Tannhäuser, Parsifal.

A Magyar Rádió együtteseinek koncertjei
A Rádiózenekar június 20-án és 21-én Bresciában vendégszerepel Mozart, Beethoven és Brahms műveiből összeállított műsorral, Vásáry Tamás irányításával és szólójával. A Rádióénekkar júniusban Lajtha-művek felvételére készül. A Magyar Rádió Gyermekkara június 28-án a Ravennai Fesztivál Berio-emléknapján lép fel a nyolcvan éve született zeneszerző Tűzszekerek (Ofaním) című kompozíciójában.