Orbán

Webber-napok Budapesten

2005.05.30. 00:00

Programkereső

Andrew Lloyd Webber világhírű zeneszerző családjával szombattól három napot töltött Budapesten. Vasárnap részt vett a Volt egyszer egy csapat című musicaljének budapesti bemutatóján a Madách Színházban. Tegnap pedig a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkersztjét vehette át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

Vasárnap este már a harmadik premierjét tartották a Volt egyszer egy csapat című Webber-musicalnek a Madách Színházban. (A darab hármas szereposztásban megy.) A bemutatón jelen volt Andrew Lloyd Webber. A meghajlásra Szirtes Tamás rendező invitálta színpadra a szerzőt, aki elérzékenyülve elmondta, a 2000-ben Londonban bemutatott Beautiful Game című darabjának magyar változatát világszínvonalú előadásnak tartja. Külön méltatta a fiatal szereposztás erényeit, illetve a koreográfus Tihanyi Ákos teljesítményét, valamint a zenei vezető Kocsák Tibor által vezényelt zenekar produkcióját. A premier közönség nagy ovációval fogadta Webber szavait.

Az előadást követő fogadáson Webber csakúgy, mint a premieren családjával - feleségével és három gyermekével - jelent meg. Ezúttal hosszabb időt töltött a társaságban, mint tavasszal Az operaház fantomjának filmbemutatóján, amikor néhány perc után távozott. A mostani premierbanketten volt torta és a közreműködők dedikált futball labdával lepték meg a szerzőt és a rendezőt.

Bródy János, a dalszövegek magyar változatának szerzője lapunk kérdésére elmondta, hogy Webberrel, illetve a stábjával folytatott együttműködés során kölcsönös kompromisszumok születtek. A zeneszerző például hozzájárult az eredeti mű dramaturgiai módosításához. "Híres, sikeres zeneszerzővel nem könnyű együttműködni, de Webber ezúttal is nagyon rugalmasn állt hozzá részünkről felvetődő kérésekhez" - mondta a szövegíró. Bródy szerint a magyar teamnak az volt a célja, hogy megszülessen a darab közép-kelet európai verziója.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át ünnepélyes külsőségek között tegnap Andrew Lloyd Webber Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Parlamentben. A kitüntetést Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozta Webbernek, a zeneszerzőt egyébként 1992-ben II. Erzsébet lovagi címmel tüntette ki. A mostani elismerés indoklásában szerepel, hogy Webber sokat tett a magyar kultúráért, különösen azzal, hogy hozzájárult néhány műve magyar változatának elkészítéséhez. Webber számára azért is jelent számára sokat ez a kitüntetés, mivel ahhoz a nemzedékhez tartozik, amely gyermekként élte meg az 1956-os eseményeket és így Magyarország fogalma eggyé vált a forradalommal. Magyarország iránt érzett szeretete abban mutatkozott meg, hogy magyar bélyegeket gyűjtött, s mint elmondta, ismeri és szereti Bartók és Kodály zenéjét. Információink szerint a magyar alkotók és Webber stábja tárgyal arról, miként lehetne a Volt egyszer egy csapat most elkészült verzióját más közép-kelet európai országban is bemutatni. Webber tegnap hangsúlyozta, hogy a szóba jöhető országokban gondot jelenthet olyan államilag támogatott színházat találni, ahol a magyar változat játszható.