Béla

Fajsúlyosabb könnyűzenét!

2005.06.03. 00:00

Programkereső

Magyarországon most először mondta ki a kormányzat azt a – Nyugat-Európában már régóta elfogadott – tényt, hogy a könnyűzene a nemzeti kulturális örökség s egyúttal az élő kortárs kultúra szerves része. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter ennek jegyében jelentette be azt a több százmillió forintos, PANKKK néven emlegetett támogatási csomagot, mely a pop- és rockzenét, a dzsesszt és a világzenét segíti pályázatok és kedvezményes hitelek útján.

A kormány könnyűzenét támogató bejelentését több hónapos egyeztetés előzte meg, amelyet a szakma képviselői kezdeményeztek a miniszterelnöknél. A Program a nemzeti kortárs könnyűzenei kultúráért (PANKKK) tárgyalásain aktív résztvevő volt Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője, Derdák András, a Millenáris volt kulturális programigazgatója, Márton András, a KFT együttes egykori tagja, a Zöld Pardon nevű zenés szórakozóhely vezetője, Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere, valamint Hegyi György, az Emil.Rulez! zenekar tagja. Gyurcsány Ferenc többször is részt vett az egyeztetéseken, a konkrét programok kidolgozásával pedig a kulturális tárcát bízta meg.

Bozóki András elmondta, azért tartják fontosnak a könnyűzene támogatását, mert a kortárs művészetek közül ezt művelik a legtöbben, ennek legszélesebb a közönsége, és sokaknak ez jelenti az egyetlen kapcsolatot a kultúrával. A könnyűzene helyzete ma Magyarországon korántsem optimális, mert visszaszorult az élőzene, nincs elég bemutatkozási lehetőség, és a médiában sem jelennek meg hangsúlyosan a magyar dalok. A kezdeményezés lényege, hogy alulról építkezik, vagyis a már befutott előadók helyett az amatőr zenekarokat és a nekik otthont adó klubokat részesítik előnyben. "Amit nem akarunk támogatni: a gagyit és kommerszt, valamint a már piacképes profikat" – mondta a miniszter. A most bejelentett konkrét intézkedések (lásd lenti írásunkat) mellett a kulturális tárca ösztönözni szeretné rocktörténeti kiállítások létrejöttét, a Belügyminisztériummal közösen mielőbb rendezni akarja az utcazenészek helyzetét, az oktatási tárcával együtt meg akarja jeleníteni a könnyűzenét a zeneoktatásban, a pénzügyi tárcával pedig egyeztetést kezdeményez a hanghordozók jelenleg 25 százalékos csökkentéséről.