Konrád, Tivadar

Nemzetközi zenepedagógiai konferencia Budapesten

2005.06.06. 00:00

Programkereső

Egység és különbözőség a XXI. század európai zenepedagógiájában címmel rendeznek ISME (International Society of Music Education, azaz Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága) Európai Regionális Konferenciát augusztus 27. és 31. között Budapesten. A konferencia szervezője a Zenetanárok Társasága és a Magyar Zenei Tanács.
49283cfe-61fb-49c4-b634-d7db81e13af1

Mint a rendezvény meghívójában olvasható, „soha vissza nem térő alkalom, hogy a magyar zenepedagógia eredményeit bemutassuk a külföldi vendégeknek itt a helyszínen, a ’hazai pálya’ előnyeit élvezve. Ha hallják, látják, mit tudnak zenét tanuló fiataljaink, talán jobban megértik, hogy mit jelent nálunk és nekünk az, hogy értékorientált a zenepedagógiánk.”

Nemzetközi konferencia – tanár-előadóknak

A szervezőbizottság felhívással fordul a magyar zenepedagógusokhoz, hogy előadásokkal, bemutató tanításokkal az általános és a szakképzés valamennyi szintjéről minél nagyobb számban vegyenek részt a konferencián. Ennek nyelve angol; rendes programjaira tolmácsolási lehetőséget nem tudnak biztosítani. Azoknak a kollégáknak, akik angol nyelven előadást vagy bemutatót (workshop, tanítási óra) tartanak, a részvételi díjat elengedik. (Külföldi ISME-tagok részvételi díja 5 napra 500 euró, nem-ISME-tagoknak 550 euró). Az előadások időtartama 20 perc. Az absztraktok leadási határideje június 20., a teljes szövegé július 20.

A konferencia meghirdetett tematikája szerint a téma-kínálat az alábbi:

- Az intenzív zenei nevelés transzferhatása (idegélettani kutatások is)
- Pedagógiai, pszichológiai és szociológiai kutatások a zenepedagógiában
- Tanárképzés az Európai Unióban. Nyereségek és ellentmondások (kerekasztal)
- Korai gyermekkori zenei nevelés
- Zene az általánosan képző iskolákban
- Élő-e még Kodály a zenei nevelés gyakorlatában?
- A professzionális muzsikusképzés (hangszerenkénti szekciókban)
- Kortárs zene a zenei nevelésben
- Zeneterápia –zenei gyógypedagógia
- High-tech a zenei nevelésben
- A komplexitás helye a zenei nevelésben
- A populáris és a magas művészet jelenléte a zenei nevelésben
- Népzene és tradícióőrzés
- Egyházi zene a zenei nevelésben
- Zenei nevelés és média, zenepolitika
- Az együttműködés lehetőségei a zenei nevelés különböző területein (Új projektek tervezése különböző országok együttműködésével)

Felhívás szereplésre

A szervezők ifjúsági zenekarok és énekkarok (max. 30 fő), valamint kamaraegyüttesek (3-6 fő) jelentkezését várják a Zeneakadémia Kistermében és a Régi Zeneakadémián rendezendő déli koncertekre. A műsorok időtartama max. 20 perc. A program nagyrészt a magyar pedagógiai irodalom műveiből álljon (Kodály, Bartók, Bárdos, kortárs szerzők kompozíciói).

A jelentkezéseket június 10-ig várják, amelyhez az együttes műsorából tíz percnyi anyagot CD-n vagy kazettán mellékelni kell.

Magyar nyelvű mini-konferencia

A csak magyarul tudó kollégák számára augusztus 29-30-án két napos mini-konferenciát rendeznek a szervezők, melynek keretében az angol nyelvű konferencia legnevesebb előadóit hallhatják az érdeklődők. Tolmácsolást biztosítanak. E rendezvény részvételi díja ZETA-tagoknak 6000 Ft, nem-ZETA-tagoknak 8000 Ft, mely összeget augusztus 1-jéig kell befizetni.

További információ a zeta@zeta-hmta.org címen kérhető; az angolul tudók az alábbi honlapot is felkereshetik.