György

Örmény győztes a "Queen Elisabeth" versenyen

2005.06.06. 00:00

Programkereső

Szergej Hacsatrjan örmény származású hegedűművész nyerte idén a „Queen Elisabeth” Nemzetközi Zenei Versenyt. A húszéves fiatalember Yossif Ivanovot és Sophia Jaffét megelőzve lett a rangos belgiumi verseny első díjasa.
a2851244-0b86-47cc-9d4f-a901c0bd3cb8

A zenész családból származó Szergej Hacsatrjan 1985-ben született Jerevánban. Tanulmányait Josef Rissin irányításával kezdte a Karlsruhei Zeneakadémián. 2000 decemberében a rendezvény történetének legfiatalabb győzteseként nyerte meg a VIII. Nemzetközi Jean Sibelius Versenyt.

2001 márciusában debütált az Egyesült Királyságban, a 2003-2004-es szezonban pedig Japánban, a londoni Royal Festival Hallban és Amsterdamban is bemutatkozott. Szólóesteket adott a párizsi Chatelet Theatre-ban, a zürichi Tonhalléban, a New York-i Lincoln Centerben, a Societa del Quartetto di Milanóban, de fellépett Salzburgban és Koreában is. Pályafutása során olyan neves együttesekkel dolgozott együtt, mint a Finn és a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara, az Angol Kamarazenekar, a BBC Filharmonikusok, a Tokiói Filharmonikusok, a Royal Concertgebouw Orchestra és a Berlini Szimfonikusok. Nemrég rögzítette Sibelius és Hacsaturján hegedűversenyét a Naďve kiadónál, hamarosan pedig Sosztakovics első és második versenyművét veszi majd fel az Orchestre National de France-szal, Kurt Masur vezényletével.