Ervin

A csapat új albumáról is játszott

2005.06.07. 00:00

Programkereső

Motoszkálhatott egy kis félsz az ős-Vaya Con Dios rajongókban, vajon milyen lesz több mint nyolc év kihagyás után a zenekar. Pontosabban, Dani Klein. Az eredeti felállás zenészei ugyanis a '96-os visszavonulás óta sem tértek vissza a zenekarba, amelyet végül is az énekesnő egyedül vitt a hátán, ő írta a saját dalok többségét, ahogyan a feldolgozásokat is ő válogatta és elképzelései szerint hangszerelte. Elég annyi, nem, hogy nem csalódtunk, Klein dívaként tündökölt, a buli végére, pedig megtáncoltatta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét hétfő este.

Profi volt a nyolctagú zenekar, nem volt hiányérzetünk, igaz az alapítókat élőben nem hallhattuk, hiszen a Vaya Con Dios először adott koncertet Magyarországon. A kellemes, hangulatos szalonkoncertként indult bulit pörgette úgy fel az énekesnő, hogy a tribünről levonult a tömeg és a lépcsőfordulókon és a széksorok közt ropták a rajongók a Nah neh nah című slágerre. A csapat bemutatta a tavaly készült Promise című új albumának legjobb számait, de a tradicionális világzenei feldolgozások mellett játszották a régi nagy nótákat, az amerikai táncdalokkal elegyített flamencót, akárcsak az autentikus cigányzene és sanzonok világából merített dalaikat, vagy az indiai és az arab dallamvilág ihlette számaikat. A repertoárból nem maradt ki egyetlen olyan ismert nóta sem, amelytől a különböző zenei kultúrákat egybeolvasztó Vaya Con Diost sajátos hangvételű zenekarnak tartják.

Csak kellemetlen interjú-szituációba ne került volna Klein, mert még a rossz hírünket viszi. A Djelem, djelem tradicionális cigánynóta előtt ugyanis elmesélte: egy magyar újságíró faggatta, ismer-e magyar zenészeket, mire Dani mondta, persze, hiszen a Djelem, djelem feldolgozását egy magyar cigányzenekarral rögzítették. Erre az újságíró a díva mély döbbenetére közölte hogy nem cigányokra, magyarokra gondolt. A hallgatóság kicsit pironkodhatott, majd a tangóharmonikára és a hegedűre épített energikus roma dalt a Don't Cry For Loui követte, a nóta, amely világszerte ismertté tette a belga a zenekart. Aztán felcsendült a Puerto Rico majd a második album opusa, a kissé áthangszerelt melankolikus What's A Woman című sláger. Az első ráadás számként robbant be a Nah neh nah, a táncoló tömegnek pedig Dani sem tudott ellenállni, ezért mondván, ha már a repülőn egy tíz évvel ezelőtti fotójával illusztrált újságcikkben azt olvasta, budapesti koncertjükön eljátsszák Time Flies című dalukat, hát csapjanak bele, hogy senki ne csalódjon.