György

Két új taggal bővült a Magyar Jazzművészek Társasága

2005.06.07. 00:00

Programkereső

A tizenegy neves művész összefogásával létrejött MJT júniustól két taggal bővült. Babos Gyula, Balázs Elemér, Borbély Mihály, Dés László, Fekete-Kovács Kornél, Horváth Kornél, Kaltenecker Zsolt, Lantos Zoltán, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla és ifj. Szakcsi Lakatos Béla mellett immár Berki Tamás és Dresch Mihály is a Társaság tagja.

Az egyesület célja, hogy az eddig hivatalos szinten alig elismert jazzműfajt a magyar nemzeti zenekultúrában méltó helyére segítse. Berki Tamás azon kevés jazz-zenészek egyike, aki közvetlen kontaktust tud teremteni hallgatóságával: rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik. Berki rengeteget tett azért, hogy a jazz műfaját megszerettesse, közelebb hozza az emberekhez.

0e508c71-9c10-4d93-a27b-8231d58bdd06

Dresch Mihályt kezdetben elsősorban a klasszikus amerikai fekete jazz vonzotta, meg a gospel és a spirituálé. A nyolcvanas évek elején került közeli kapcsolatba a hazai mainstream-vonallal, Kőszegi Imrével, Lakatos Pecek Gézával és a többiekkel; ha hívják, ma is szívesen játszik velük. Bár azóta más zenei-szellemi vonulathoz tartozik, a hagyományos jazztől sosem távolodott el. Albumain időnként elhelyez egy-egy örökzöld kompozíciót, persze a maga olvasatában, ezzel is fejet hajtva a fekete zene előtt, amelyből annyit merített, és amelyet társaival olyannyira szeret és tisztel.