Konrád, Tivadar

Hídünnep és Budapesti Búcsú 2005

2005.06.09. 00:00

Programkereső

Június második felében két hagyományos nyári rendezvényre kerül sor a fővárosban: 18-án a Hídünnep, 25-26-án pedig a Budapesti Búcsú programjai várják a látogatókat.
dd0505b6-57c5-4dbf-9f53-09e7cf143dbe

A Hídünnep középpontjában a száz éve született József Attila és a századelő világa áll. A Lánchíd úttestje zenepavilonokkal, árusokkal teleszórt vurstlivá válik, míg a járda egy végeláthatatlan kávéházzá alakul. A zenepavilonokban neves előadóművészek idézik majd meg a régi és a mai Budapest hangulatát. Az MTA Roosevelt téri parkolójában színpadi produkciók sora és kézműves kirakodóvásár, a budai oldalon pedig interaktív játékok, gyermek-, családi és zenei programok várják az érdeklődőket. A délelőtti Kakaóbárban a Kaláka, a Makám és a Szélkiáltó együttes előadásában József Attila megzenésített versei hangzanak fel. A nagyszínpadon a különböző népek zenéiből és táncaiból összeállított műsor után a hazai jazz- és világzene jeles képviselői lépnek fel: Kiss Feri, Ágoston Béla és a Dél-alföldi Szaxofonegyüttes. Befejezésként az acid-jazz képviselőjeként ismert Count Basic együttes és az Incognito énekesnője ad koncertet.

A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapesti Búcsú rendezvényeinek idén négy helyszín ad otthont: a Lánchíd, a Hősök tere, a Felvonulási tér és a Hajógyári-sziget. Június 25-én a zenekedvelőket várják a szervezők, hiszen a folktól a jazzen és a világzenén át az improvizatív zenéig minden ágazat kedvelői találnak majd érdeklődésüknek megfelelő programot. A fellépők között lesz például Dresch Mihály, Krulik Zoltán és a Budapest Ragtime Band is. 26-án a gyerekek kedvéért játszóházzá alakítják a hidat: számos bábszínházi, gyermekszínházi előadással várják majd őket.

A hagyományoknak megfelelően a Budapesti Búcsú előestéjén a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet Fischer Iván vezényletével. Az együttes Csajkovszkij IV. szimfóniáját játssza majd a Hősök terén. A második estén a Felvonulási téren rendezik meg a Kapcsolat Koncertet, melynek sztárvendégei Lionel Richie, Jimmy Cliff és a Megasztárok lesznek.

A rendezvények részletes programjai az alábbi oldalakon érhetők el.