Konrád

Református zenei fesztivál

2005.06.09. 00:00

Programkereső

Június 10-től 12-ig rendezik meg második alkalommal Budapesten a Református Zenei Fesztivált. A színes és rangos programokat kínáló rendezvényről Böszörményi Gergelyt, a Periferic Records és a fesztivál igazgatóját, valamint Csoma Áront, a református egyház zsinati szóvivőjét kérdeztük.

- Hogyan talált egymásra a református egyház és a Periferic Records?

- Kétezerben a Periferic Recordsnál arra az elhatározásra jutottunk - mondja Böszörményi Gergely -, hogy a református zsoltárokat és énekeket professzionális módon CD és MC formájában megörökítjük az utókor számára. 2004-ben elérkezett az idő, hogy háromnapos református zenei fesztivált szervezzünk, a napközbeni programokat kivigyük utcai helyszínre, az estieket pedig egy református templomban és a Zeneakadémián tartsuk.

- A fesztiválon az egyházi és világi motívumok egymás mellett élése nem idegen a református egyháztól, hiszen annak vezetésében is az egyháziak és a világiak együtt, egyenrangúként végzik a szolgálatukat - mondja Csoma Áron. - Ennek a kommuniónak és kommunikációnak pedig nagyon markáns hatásait láthatjuk a magyar kultúrában, történelemben, és ahogy ez a fesztivál is igazolja, a zenei életben is.

- Az elmúlt évek során a fesztivál látogatói tapasztalhatták, hogy a koncerteken igazi örömzenélés folyt, a közönség és a zenekarok egy hullámhosszon voltak. Mit ígér az idei fesztivál?

- Számos újdonságot - mondja Böszörményi Gergely. - Napközben 11 és 18 óra között a programokat a Ráday utca Református Teológia előtti szakaszán sátrak állításával, testvéregyházak és társintézmények, szerkesztőségek, kiadók, népművészek jelenlétével és egy színpad lüktető zenei programjával tesszük változatossá. Az esti zeneakadémiai koncertek fellépői közül kiemelem az After Cryingot, amelyet a szakma a világ legjobb kamara-szimfonikus-rock zenekarának tekint. A fesztivál csúcspontját változatlanul a református kórusok és orgona által előadott vasárnap esti hangverseny jelenti.

- A fesztivál által kínált új élethelyzetben, egy oldottabb befogadói környezetben szembesülhetünk azzal, hogy hitéletünk zenei része nemcsak a kegyesség kifejezésében, a liturgiai szolgálatban él, hanem túlárad a templomok falain, feloldódik a zene egyetemes nyelvében a dzsessztől egészen a népzenéig, tehát művészet, amely örömmel ajándékoz meg mindenkit. Azt hiszem, ez az öröm jellemzi a fesztivál hangulatát - véli Csoma Áron.

- Miben látják az egyházi értékrend, kultúra szerepét és jelentőségét a mai magyar társadalomban?

- A Periferic Records mind zenéjét, mind pedig tartalmát illetően olyan világi és egyházi vonatkozású lemezeket ad ki és koncerteket szervez, amely a református egyház értékrendjével egy irányt mutat. Nem a profittermelés a cél, hanem az, hogy az alkotók (a zenészek és a kiadó) embertársaik örömére, lelki épülésére és szórakoztatására maradandó értéket hozzanak létre. Feladatunk, hogy tanuljunk és tanítsunk, neveljünk és nevelődjünk, értelmes nyomot hagyjunk az utókorra - hangsúlyozza Böszörményi Gergely.

- A református egyház számára 2005 a család évét jelenti - mondja Csoma Áron. - A Magyarországi Református Egyház nézete szerint a családok válsága a fiatalkori párkapcsolatok válságával kezdődik. Éppen ezért az esztendő során számos olyan rendezvényt szervezünk, amelyek reményeink szerint közvetlenül is pozitív hatást gyakorolnak a fiatalok életére. A fesztivál alternatívát kínál a fiatalok számára, bemutatja, igenis lehet tartalmasan és a jézusi értékeket megtartva szórakozni.