Márk

A Budapesti Filharmóniai Társaság vár és reménykedik

2005.06.10. 00:00

Programkereső

Bizonytalannak érzi helyzetét továbbra is a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT), ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol az együttes jövő évadjának programját ismertették, illetve bemutatták A Budapesti Filharmóniai Társaság százötven esztendeje című reprezentatív albumot, Bónis Ferenc munkáját.

Lapunk korábban foglalkozott a társaság anyagi gondjaival, illetve azzal a zenés demonstrációval, amellyel a művészek felhívták a figyelmet a 152 éves együttes ellehetetlenített helyzetére. Akkor a Vass Lajos kultuszminisztériumi államtitkárnak átadott petíció eredményeképpen igéretet kaptak, hogy a kilátásba helyezett 12 millió forint támogatást a kulturális tárca előreláthatólag ősszel még 25-30 millió forinttal egészíti ki. Ez az összeg jóval kevesebb, mint az évek óta rendszeresen nekik juttatott 50 milliós támogatás, a bizonytalanság mégis abból fakad, hogy erről az összegről az igéreten kívül semmiféle hivatalos dokumentum máig nem született, noha a társaság időközben meghirdette jövő szezonra a bérleteit, meghívta a vendégművészeket. A másik nyugtalanító körülmény a több mint másfélszáz év óta egyesületi formában, önkormányzati rendszerben, tehát önálló műsorrenddel működő BFT számára az, hogy nem hivatalos értesüléseik szerint a társaságot a kulturális minisztérium az Operaház kebelébe akarja rendelni. Az BFT határozatban szögezte le, hogy továbbra is a hagyományos önálló szervezeti és gazdálkodási formában kíván működni, s ezt a szándékot az Operaház régi és új vezetése is támogatja.

Melis Béla választmányi elnök elnök elmondta, a hétfőn kezdődött bérletárusítás péntekig 10 millió forintos vásárlást eredményezett, tehát közönségük számít az együttesre. A következő évadban három bérletsorozatban játszanak, összesen 18 hangversenyt adnak. Elfogadta a meghívásukat Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov karnagy, vendégük lesz Andrea Lucchesini olasz zongoraművész. Az együttes november 7-én először koncertezik a Művészetek Palotájában, Rost Andrea partnereként, majd januárban Rico Saccani vezető karnagy vezényletével ismét az új hangversenyteremben lépnek fel.