Emma

Továbbra is válságos a Budapesti Filharmónia Társaság helyzete

2005.06.10. 00:00

Programkereső

Továbbra is válságos anyagi helyzetben van a Budapesti Filharmónia Társaság. A zenekar tavaly augusztus óta nem kapott állami támogatást. A kulturális minisztérium idén a beígért 50 millió forint helyett 12 millióra csökkentette a támogatást. A pénzt azonban még nem utalták át.

Magyarország legrégebbi, hivatásos muzsikusokból álló szimfónikus zenekara másfél évszázada működik. A Budapesti Filharmónia Társaság hangversenyein a kortárs zene legjelentősebb karmesterei és szólistái léptek fel. Többek között Liszt Ferenc, Gustav Mahler és Kodály Zoltán.

Az Erkel Ferenc alapította együttes fél éve került veszélybe. A zenekar tagjai január óta nem kaptak honoráriumot. A kulturális minisztérium a létfenntartáshoz szükséges évi 50 millió forintot a zenészek májusi demonstrációja ellenére sem biztosította.

A tárca által ígért 12 millió forint egyelőre csak papíron létezik. A kulturális tárca őszre még plusz 25-30 millió forintot ígért. Az összeg azonban nem fedezné a teltházak előtt koncertező 125 zenész éves honoráriumát. A társaság ennek ellenére úgy döntött, nekivág a következő évadnak. A szakminisztérium nem nyilatkozott az ügyben.