Konrád, Tivadar

Budapesten a Földvári Napok

2005.06.11. 00:00

Programkereső

Vasárnap este Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjével nyílik meg a tizedik Földvári Napok fesztivál - Balatonföldvár helyett anyagi okok miatt idén a budapesti Művészetek Palotájában.

Balatonföldváron kilenc éve szervezték meg először a kortárs zenei fesztivált, amelynek az a különlegessége, hogy nemcsak a legnagyobb kortárs előadók és zeneszerzők mutatkoztak be egy-egy koncerten, hanem a szakma és a közönség konferenciákon és kötetlen beszélgetéseken cserélhet eszmét a terület fontos kérdéseiről.

Tavaly úgy tűnt, hogy a neves fesztivált idén anyagi okok miatt nem tudják megrendezni. A 12-15 millió forintos költségvetésből ugyanis tavaly novemberben a szervező Strém Koncert Kft.-nek alig egymillióra volt ígérete, amelyhez önrész kellett volna. Ezt azonban nem tudták felmutatni, mivel egy késve megkapott korábbi támogatás miatt elkéstek az elszámolással, és a kirótt, jogtalannak tartott kötbér meg nem fizetése miatt a minisztérium letiltotta a további támogatásokat. Így a kft. több, korábban megítélt támogatást nem kapott meg. Ráadásul olyan sok adminisztrációval járt volna a pályázat elkészítése (például a vízügyi hatóságtól kellett volna több igazolást szerezni arról, hogy nem szennyezik a környezetet), hogy a cég vezetője, Strém Kálmán végül úgy döntött, eláll a fesztivál megrendezésétől. Ezt egy rádióműsorban be is jelentette, amelyet hallgatott Kiss Imre, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, aki meghívta a rendezvényt Budapestre. Strém Kálmán érdeklődésünkre azt mondta: - Nem a nehézségekkel szeretnénk most foglalkozni, hanem azzal, hogy egy nagyszerű kortárs fesztivált egy ilyen színvonalas helyen rendezhetünk meg. A program így sokkal nagyobb szabású lehet, hiszen Földváron nem tudtuk volna fogadni sem az Amadindát, sem a Filharmonikusokat, és Kurtág György sem tudott volna ekkora létszámú kórussal mesterkurzust tartani.

Idén Sári Józsefet és Soproni Józsefet "ünneplik", az ő művészetükön van a hangsúly. Ennek megfelelően szerzői estjeik mellett délelőtti kamarahangversenyt is rendeznek műveikből. Az egyik legjobban várt program minden bizonnyal Kurtág György mesterkurzusa lesz, amelyet a Nemzeti Énekkarral tart június 13-18. között. Az idei négynapos tudományos konferencia témája Pierre Boulez, Dukay Barnabás, Kurtág György, Sári József, Soproni József és Karlheinz Stockhausen művészete. Ezen kívül fellép az Amadinda Ütőegyüttes, a Nemzeti Filharmonikusok, az Auer Vonósnégyes, a Francia Rádió Zenekara, Rév Lívia zongora-, Rozmán Lajos klarinétestet ad. Beszélgetéseket szerveznek a zenéről, zenészekről, a záróesemény pedig 18-án Galkó Balázs József Attila-estje lesz. Hogy felidézzék Balatonföldvár családias hangulatát, a fesztivál klubjának kinevezett Üvegteremben Felvégi Andrea az elmúlt években készült fotóit állítják ki, és itt rendezik meg a már megszokott, személyes beszélgetésekre lehetőséget teremtő "pogácsapartikat" is, amelyeken a koncertek után vendégül látják a közönséget.