Béla

Opera színházban, kastélyban és cseppkőbarlangban

2005.06.11. 00:00

Programkereső

Az ötödik nemzetközi operafesztivál kezdődik ma este Miskolcon. Bartók művei mellett XIX. századi olasz operák közül válogattak a szervezők, a programot egyházi zene, népi énekek és gitárkoncert is színesítik. Szombat este kilenckor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével Bartók A csodálatos mandarinját játssza, majd Rost Andrea bel canto operarészleteket énekel, és ezzel megkezdődik az ötödik Miskolci Operafesztivál.

A szervezők több tízezer látogatóra számítanak, annyi máris biztos, hogy a borsodi megyeszékhelyen hetek óta nem lehet szállodai szobát kapni a program tizenöt napjára. Tizenegy opera és több mint negyven koncert alkotja a fesztivál műsorát, az előadások egy részét már nem is Miskolcon tartják, koncertek lesznek az Aggteleki-cseppkőbarlangban, az edelényi Coburg-kastélyban és Sátoraljaújhelyen is.

A programban fellépők névsora igen rangos: fellép - többek között - Lukács Gyöngyi, Polgár László, Sebestyén Márta és Vásáry Tamás, de Miskolcra látogat Renato Bruson, Giuseppe Giacomini, Roberto Scandiuzzi, Robert Frontali, José Cura, Al di Meola és a King Singers.

Az előadók névsorából már látható, hogy az operafesztivál programja nemcsak térben, hanem a zenei irányzatok tekintetében is terjeszkedik. A sevillai borbély című operát például négy különböző feldolgozásában mutatják be a mostani fesztiválon. Miskolcon fellépnek a Moszkvai Helikon Színház, a szentpétervári Mariinszkij Színház, a spoletói Teatro Lirico Sperimentale és a kassai Állami Színház társulatai is.

A fesztivál hangulata a városban is érezhető lesz, a sétálóutcát operadíszletekkel ékesítik, a nagyobb koncertek előtt járatokat sűrít a helyi közlekedési vállalat, az előadások előtt pedig a hét végén városnéző kisvonat közlekedik Miskolc utcáin.

Az idei programot csak az utolsó pillanatokban sikerült véglegesíteni, így A Sevillai borbély egyik előadását nem krakkói, hanem lipcsei művészek tolmácsolásában, de egy másik időpontban láthatja a közönség, a Rómeó és Júlia történetét feldolgozó, a Horvát Nemzeti Kamaraszínház által játszott I Capuleti ei Montecchi című Bellini-opera helyett pedig az Auris Társulat játssza majd az Ory grófja című Rossini-darabot. A korábban megváltott jegyek az új előadásokra érvényesek.

Bartók +

A nemzetközi operafesztiválon minden évben új feldolgozásban szerepelnek Bartók Béla művei. A magyar művész mellé mindig más zeneszerzőt állítottak a szervezők: 2001-ben Verdi, 2002-ben Puccini, 2003-ban Mozart, tavaly Csajkovszkij volt a társa. Az idei program a Bartók + Bel Canto nevet viseli, a Bartók-műveken kívül a közönség ezúttal a XIX. század első felének olasz mesterei közül Rossini, Donizetti és Bellini darabjait hallgathatja meg. A bel canto kifejezés szép éneket jelent, azt a korszakot idézi, amikor a virtuóz tudású énekesek mellett még a zeneszerzők is alárendelt szerepet játszottak. Az irányzat olyannyira az éneklést állította az opera középpontjába, hogy nemcsak a drámai elemek szorulhattak háttérbe, de még az is megtörténhetett a korszak nagyjainak improvizáló előadásai alatt, hogy a zeneszerzők nem ismertek rá tulajdon műveikre.