Konrád, Tivadar

Két hétig Miskolc az opera fővárosa

2005.06.12. 00:00

Programkereső

Két hétig az opera magyarországi fővárosává válik Miskolc. A megyeszékhelyen immár ötödik alkalommal rendezik meg a Bartók+... nemzetközi operafesztivált.

Bartók klasszikus művei mellett ezúttal a Nagy Triász – Bellini, Donizetti és Rossini – alkotásai állnak a középpontban, éppen ezért most Bartók+Bel Canto a rendezvény elnevezése. A Miskolci Nemzeti Színház öt színpada mellett számos helyen tartanak előadást, így több templomban, zsinagógában, az egyetemen, az edelényi kastélyban, az aggteleki cseppkőbarlangban és Sátoraljaújhelyen is.

A június 25-ig tartó fesztivál egyik érdekessége, hogy Rossini A sevillai borbély című operáját négy különböző előadásban és műfajban láthatja a közönség: a Lipcsei Mendelssohn Hochschule, a Salzburgi Marionett Színház vendégjátékaként, a Milanói Scala előadását filmvetítésen, illetve a „Bel canto gyermekszemmel" című sorozatban.

A fesztiválon a hazai művészek közül fellép többek között Rost Andrea, Kocsis Zoltán, Polgár László, Sebestyén Márta, a Muzsikás és Vásáry Tamás. A nemzetközi élet ismert szereplői közül pedig Giuseppe Giacomini, Roberto Scandiuzzi, Robert Frontali, Al Di Meola, Jose Cura és a King's Singers emeli a miskolci operafesztivál színvonalát.