György

Harnoncourt Kyoto-díjas

2005.06.13. 00:00

Programkereső

Nikolaus Harnoncourt osztrák karmesternek, dr. George H. Heilmeier amerikai elektromérnöknek és dr. Simon A. Levin amerikai ökológusnak ítélték idén a rangos japán Kyoto-díjat. A három kitüntetett az emberiség tudományos, kulturális és lelki fejlődéséhez való hozzájárulásáért kapta az elismerést.
e7c55ca1-0353-4d80-85a6-a955d632723e

A „Művészet és filozófia” kategória kitüntetettje, a hetvenöt esztendős Harnoncourt azért a „rendkívüli kreativitásért” kapta a díjat, amellyel a historikus mozgalom egyik úttörőjeként a régi zene történelmi kontextusait elemezve megkísérelte feltárni a művek eredeti hangzását.

Az 1985-ben alapított, ötvenmillió yen (kb. háromszáznyolcvanezer euró) pénzjutalommal járó kitüntetést évente adják ki. Dr. Kazuo Inamori, az Inamori Alapítvány alapítója és elnöke elmondta, azért hozták létre a díjat, mert a hihetetlen tudományos és technikai teljesítmények korában spirituális énünk szánalmas lemaradásban van, s így kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy a tudományos fejlődés mellett a lelki elmélyülés is éppoly szükséges. A Kyoto-díjakat ünnepélyes ceremónia kíséretében novemberben adják majd át Japánban.