Konrád, Tivadar

Erdély a Völgybe költözik

2005.06.16. 00:00

Programkereső

Több mint ezer zenei program Több mint ezer zenei program, háromezer előadó, hetven kiállítás várja idén a Kapolcsra érkezőket. Öt falu – Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigántpetend, Pula – negyvennyolc pontján zajlik majd a Művészetek Völgye fesztivál programsorozata július 29. és augusztus 7. között.

A százhatvanötmillió forintos büdzséből harminchatmillió forint még hiányzik, de a szervezők biztosak benne, hogy az idén sem marad el a kulturális fesztivál, a hiányzó összeget nagyobb állami szerepvállalással szeretnék pótolni. A határon túli magyar kultúra erőteljesebben lesz jelen a fesztiválon, a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont segítségével teljes sokszínűségében jelenhet meg a Völgyben az erdélyi képzőművészet, színház, népművészet, iparművészet, irodalom és zene.

"A határon túli magyar kultúra több figyelmet érdemel, hiszen nagyon gazdag, sokszínű, és keveset tudunk róla" – mondta lapunknak Márta István, a fesztivál igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón.
Reneszánsz dallamok csendülnek fel, a dzsessz, a világzene és természetesen az autentikus népzene jeles képviselői is színpadra lépnek, például a sepsiszentgyörgyi Codex, a csángó, magyar, moldvai, gyimesi, felcsiki népzenét játszó Fabatka és a világzenével jelentkező Mystic. Az Amadinda Ütőegyüttes tíz napon keresztül szórakoztatja majd a közönséget, zeneiskolát is nyitnak. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház Molière Scapin furfangjaival, Csehov Lakodalomjával, a Gólyakalifával és a Szerencsefival szórakoztatja a színházlátogatókat. A képzőművészeti kiállítások Balla József, Ambrus Imre és Nagy Imre munkássága köré csoportosulnak, de modernebb irányzatokat képviselő, Erdély-centrikus fiatalok is bemutatkoznak. Erdélyen kívül a Vajdaság is megjelenik a Völgyben, a Felvidéket Nyitra megye képviseli, Kárpátalját pedig a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata. A kulturális programokról részletes információk a www.kapolcs.hu weboldalon olvashatók.