Konrád

Gershwin: The rhythm of the blood – A vér ritmusa

2005.06.16. 00:00

Programkereső

George Gershwin a zenetörténet talán legegyedülállóbb jelensége. Életműve pótolhatatlan és zseniális. Ő az egyetlen, akinek sikerült anyanyelvi fokon egyesíteni a fekete népzenét a komolyzenével akár szimfonikus méretekben is, operában, dalaiban és minden művében. A táncdarab zenéje szinte összefoglalása ennek az életműnek: két hangszerre komponálva, két neves művész élő előadásában. A Budapest Táncszínház produkciójában fuvolán Horgas Eszter, zongorán Vukán György működik közre, aki egyben a zenei anyag komponistája is.
222d5815-270a-4ed9-b248-bf9be88e9997

A koreográfus és Vukán György évek óta, egymás művészetére kölcsönösen hatva dolgozik együtt. Több nagysikerű műben (Jazz-sekt, Kék rapszódia, Vizuális hangjegyek) hoztak létre olyan színházi élményt, amely az élőzene és a tánc harmóniájának egységéből született.

Gershwin Vukán György által való tolmácsolása és improvizációs gazdagsága lehetőséget nyújt a táncosoknak visszanyúlni a gyökerekhez, amikor még a zene és a tánc elválaszthatatlan emberi ösztönökből születtek. A táncosokat azonnal megihlette Gershwin zenéje, mely „úgy hálózza át a XX. század zenéjét, mint az érrendszer az emberi testet” – vallja a koreográfus. E gondolatiság köré épül a darab. A szín közepén egy szív látható, körülötte műanyag csövek mint vérerek hálója. Gershwin zenéjének ritmusára lüktetnek a táncosok, mint az életet megtestesítő vörös és fehér vérsejtek. Így közvetítik Gershwin zenéjét az emberek felé.

(2005. június 17-18. 19: 00 Nemzeti Táncszínház – Gershwin: A vér ritmusa, a Budapest Táncszínház előadása; km.: Vukán György (zongora), Horgas Eszter (fuvola); koreográfia: Földi Béla; kosztüm és díszlet: Molnár Zsuzsa; fényterv: Nasser Hammadi)