Konrád, Tivadar

Kapolcs: 36 millió hiányzik

2005.06.16. 00:00

Programkereső

Idén, július 29-e és augusztus 7-e között, tizenhetedszer rendezik meg a Művészetek Völgye programsorozatot: Taliándörögdön, Kapolcson, Vigántpetenden, Monostorapátiban és Pulán 47 helyszínen több mint ezer programmal várják az érdeklődőket - jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Az idei programkínálat egyébként már olvasható a www.kapolcs.hu oldalon.

Márta István szervező azt is elmondta: az idei 165 millió forintos költségvetésből 72 milliót kaptak állami támogatásként, 22 milliót szponzoroktól, 34 millió forint az önrész, de 36 millió forint még hiányzik. Ennek előteremtéséhez további szponzorok segítségét kérik.

Az előző évektől eltérően idén nem egy város lesz a völgy vendége, hanem a határon túli magyar kultúrát igyekeznek bemutatni. Erdély például kiállításokkal, irodalmi beszélgetésekkel, zenei, színházi, építészeti programokkal lesz jelen, Kárpátaljáról a Beregszászi Színház érkezik, és bemutatkozik a Felvidék, illetve a Vajdaság is.

Az Amadinda ütősegyüttes nemcsak saját koncerteket ad esténként, hanem két amerikai és egy Kolumbiában élő magyar művész vezetésével mesterkurzusokat szerveznek. Természetesen lesznek jazzkoncertek, klaszszikus, historikus és egyházzenei fesztivál, a könnyűzenei koncerteken színpadra lép például a nemrég újra összeállt Európa Kiadó, a Bikini, a KFT, illetve az Anima Sound System.

Az irodalmi programok egyik vezérfonala József Attila munkássága lesz, de természetesen idén is megrendezik a Traktát fiatal irodalmárokkal, költőkkel, és ellátogatnak a völgybe neves kortárs magyar írók is. Mindezen kívül lesznek zöldprogramok, kézművesesemények, az Ősök Házában pedig a gyógynövények és más ősi gyógymódok kerülnek előtérbe. Megjelent két, a völgyhöz kötődő könyv is: Ladányi András Monostorapáti, illetve Kapolcshoz hű maradni című köteteit a fesztiválon mutatják be.