Márk

Úton a Magyar Rádió zenei együttesei

2005.06.19. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkara szinte egy időben utazik határainkon túli vendégszereplésre. A zenekar és a gyerekek Olaszországba, a kórus pedig Székelyföldre látogat a közeljövőben.

A zenekar június 20-i és 21-i bresciai koncertjei visszahívás eredményei: az együttes 2003 decemberében már két nagysikerű hangversenyt adott az észak-olaszországi város híres operaházában, a Teatro Grandeban. Az est karmestere és szólistája ezúttal is Vásáry Tamás lesz mindkét alkalommal. Beethoven c-moll illetve Esz-dúr zongoraversenyén kívül Mozart Don Giovanni-nyitánya, Brahms II. szimfóniája és Beethoven VI. „Pastorale” szimfóniája hangzik majd el.

A Magyar Rádió Énekkara is szeretettel visszavárt és visszalátogató vendég: június 24-én Székelyudvarhelyen a Szent Miklós templomban, másnap pedig a nevezetes csíksomlyói Ferences Kegytemplomban adja elő Lajtha László Magnificatját (az orgonaszólót Dinyés Soma játssza) és Mozart C-dúr „Koronázási” miséjét Strausz Kálmán vezető karnagy vezényletével. A Mozart-mű közreműködői Kiss Rózsa, Bardocz Erzsébet, Wittner Géza és Sárosi Károly, valamint a Magyar Rádió Kamarazenekara lesznek.

a984393c-39ff-41a0-afb0-31a43885a7ad

Néhány nappal később az idén ötven esztendős Gyermekkórus tagjai is útra kelnek a hagyományos balatonszéplaki nyaralás, felkészülés kellős közepén, ugyanis június 28-án Ravennában énekelnek. A Magyar Rádió Gyermekkórusa Luciano Berio 1988-ban írt, majd 1997-ben átdolgozott Ofanim című művének előadásában működik közre.