Konrád, Tivadar

Koncertekkel köszöntik világszerte a zene ünnepét

2005.06.20. 00:00

Programkereső

Ingyenes szabadtéri koncertekkel köszöntik világszerte a zene ünnepét június 21-én, a nyár első napján. A nemzetközi méretű megmozduláshoz Budapest tizenhét helyszínnel csatlakozik.

Holnap több mint egy tucat budapesti helyszínen rendezik meg a Zene Ünnepét, amelyet először 1982-ben tartottak meg Franciaországban Maurice Fleuret francia zenetudós javaslatára. A kezdeményezéshez azóta a világ száz országa csatlakozott, Európában pedig az eseménysorozat egyesületi formát öltött a Zene Európai Ünnepe néven. Chartáját 1997-ben Budapesten 16 város írta alá, 12 országot képviselve így Európából. A zene ünnepe nem fesztivál, inkább nagyszabású megmozdulás, amely a professzionális zenekaroktól kezdve az amatőr együttesekig minden stílust és műfajt képvisel.

Budapesten a Millenáris Parkban a Magyar Hangszerész Szövetség kiállítással egybekötött hangszerbemutatóival, Palya Bea, a Bokros, a Makám, Mitsoura Mónika koncertjével várják az érdeklődőket. Kettőkor kezdődik a Westend Utcazenész Fesztivál, a Ferenciek terén délután öttől a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes XVI- XVII. századi toronyzenét ad elő.

Az operettszínház előtt délután öttől a színház zenekarából alakult kisegyüttes, az Operett Quintett játszik, majd a színház akadémistáinak és énekkarának, illetve a Pesti Broadway Stúdió növendékeinek operett- és musicalkoncertjei következnek.

A Margit-szigeti Rózsakertben délután fél hattól a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta, Alexander Balanescu, a Keller Vonósnégyes, a finn Svang együttes és Lajkó Félix koncertezik. A Nehru-parton fél hattól az izraeli Dub-L.F.O., a Hyperkarma, a Bëlga és Besh O Drom lép színpadra. Ugyanebben az időpontban a Vörösmarty téren Troitsa, Nikola Parov- és Kaláka- koncert lesz.

A Citadella szabadtéri színpadán nyolc órától a Brass On Brass Dixieland Együttest, a Petőfi Csarnok szabadterén fél kilenctől az Omegát hallgathatja meg. A Francia Intézet a Gödör Klubban ünnepel: a NoJazz-este a tavaly megjelent Mixes & Combinations című lemezének dalaival szórakoztatja majd a közönséget.

A Zeneakadémián éjféltől Mozart Kis éji zenéjét adja elő a Nádor Kvartett.