Emma

Zenével köszöntjük a nyarat

2005.06.20. 00:00

Programkereső

Világszerte több száz országban is ingyenes koncertkínálattal ünneplik a muzsikát június 21-én. A Zene Ünnepén Magyarszágon is nagyszabású programokkal, professzionális és amatőr zenekarok fellépésével várják a szórakozni vágyókat a főváros tucatnyi helyszínén. Városszerte, olyan neves együttesek adnak koncetet, mint az Omega, a Muzsikás együttes, Lajkó Félix és zenekara, a Hiperkarma, a Bëlga, a Besh o droM, vagy a Keller Vonósnégyes.

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával meg is valósult, majd a kezdeményezés egyesületi formát öltött a Zene Európai Ünnepe néven, amely szervezők és intézményi rendszerek hálózatát foglalja magában. A Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben Budapesten 16 város írta alá, 12 országot képviselve így Európából.

A budapesti zeneünnepre szép számmal érkeznek a nemzetközi hírű produkciók, említsük csak a romániai születésű Alexanedr Balanescut, korunk egyik legérdekesebb kísérletező hegedűművész komponistáját, aki új- és kortárszenei kalandozásaival igazi zenei csemegével szolgál majd a margitszigeti Rózsakertben felállított Tilos Az Á színpadán. Balanescu a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta fél hatkor kezdődő koncertjét követően áll majd pódiumra. Őt követi a Tilos Az Á deszkáin a Keller Vonósnégyes, amelynek tagjai még Keller Quartett néven 1987-ben adták első hangversenyüket és rövid idő alatt külföldön is nagy sikert arattak. Több mint 10 000 koncertet adtak, a Carnegie Halltól a milánói Scalaig, a Lincoln Centertől a Royal Albert Hallig, de Magyarországon igen ritkán lépnek fel, ezért a Zene Ünnepén két olyan darabot is bemutatnak a közönségnek, amit még soha sem játszottak: Márta István egy szerzeményét és Shostakovich egy darabját. Őket a harmónika zenekarok palettájára új szín hozó, fiatalokból álló finn SVÄNG! együttes követi a pódiumon. Zenéjükben a szláv melankólia találkozik a finn és az északi népek ritmusos népzenei tradícióival. A Tilos Az Á műsorát Lajkó Félix produkciója zárja, legutóbbi albumának zenei utazását mutatja be a közönségnek. Lajkó Félix Kurina Ferenc bőgőssel és Brasnyó Antal brácsással ötvözi a dzsesszt, a folk muzsikát, a klasszikus zenét és a kortárs stílusokat.

A Nehru Part (Petőfi híd mellett) Kultiplex színpadán ugyancsak fél hatkor kezdődik a banzáj a Hiperkarma pop-rock csapattal. A Hiperkarmát, a nem éppen mindennapi szövegeiről ismert Bëlga követi. A színpad nemzetközi sztárvendége a DUB L F O együttes lesz. Az izraeli csapat tagjai a dub-tól a dzsesszig mindenféle zenei stílust elegyítenek. A Vörösmarty téren fél hattól a belorusziai Troitsa együttes kezdi az ünnepet, őket követi Nikola Parov, majd több évtizedes népzenei múlttal rendelkező Kaláka együttes.

A Petőfi Csarnok igazi nagy dobást ígért, nem más áll színpadra fél kilenckor a szabadtéri színpadon, mint az Omega együttes. A Francia Intézet idén is hozzájárul az ünnepléshez, ezúttal a Gödör Klubban rendeznek nagy bulit. Franciaországot a NoJazz képviseli, amely a tavaly megjelent Mixes & Combinations című lemezén található dinamikus szerzeményekkel szórakoztatja majd a közönséget akár késő éjszakáig. A Millenáris parkban nem csak koreste, hanem már délelőtt megkezdődik a muzsika ünneplése, a koncertet ad mások mellett Paya Bea és a Makám együttes is. A WestEnd City Center előtt már délután két órától utcazenész fesztivállal várják az érdeklődőket. A Liszt Ferenc téren este héttől térzene hallható a Vándor Kórus közreműködésével, Németh Zsuzsa karnagy vezényli a népszerű kórusműveket. A Ferenciek terén öt órától a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes játszik XVI-XVII. századi toronyzenéket. A Zeneakadémián éjféltől Mozart Kis éji zenéjét hallhatjuk a Nádor kvartett tagjaitól. A Citadella szabadtéri színpadán este nyolctól a Brass On Brass Dixieland Együttes koncertezik, a Sütő u - Fehérhajó sarkon, a Danaidák kútjánál fél nyolctól a Fővárosi Énekkart Noseda Tibor vezető karnagy dirigálja, népszerű kórusműveket adnak majd elő. Az Operett Színház előtt öt órától az Operett Quintett, a színház zenekarából alakult kisegyüttes készül repertoárral, fél hattól pedig a tátrum akadémistáinak operett koncertje kezdődik. Hat órakor színpadra lép a az Operettszínház énekkara és Broadway-musicalekkel szórakoztatják az utca népét. Koncertet ad a Nagymező utcában a Pesti Broadway Stúdió is.