Ervin

Fesztivál, szeminárium, verseny

2005.06.21. 00:00

Programkereső

Három klasszikus zenei eseményről, a soproni Régi Zenei Napokról, a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumról és Fesztiválról, valamint a budapesti Nemzetközi Harsonaversenyről tartottak tegnap sajtótájékoztatót Budapesten. Itt derült ki az is, hogy az idén utoljára szervezi ezeket a programsorozatokat a Hungarofest Kht., a feladatot - a szükséges támogatással együtt - a Filharmónia Budapest Kht. veszi át. Mint Schneider Márta helyettes államtitkár elmondta: ezentúl a Hungarofest a nemzetközi nagyrendezvényekre koncentrál (ők szervezik és bonyolítják le például a németországi magyar évadot, a kínai és a szerb magyar kulturális heteket).

A magyarországi orosz évad is folytatódik a soproni 21. Régi Zenei Napokon, amelyet június 25.-július 2. között rendeznek meg. A zárónapon Alekszej Ljubimov két növendékének, Marija Uszpenszkajának és Alekszej Sevcsenkónak első magyarországi fellépése lesz. A csembalón és fortepianón játszó művészek Mattheson-, J. S. Bach- és Mozart-műveket játszanak. A soproni rendezvényen kizárólag korhű hangzásban előadott régi zenék hallhatók. Fellép az Aura Musicale, a Voces Aequales, az Orfeo Zenekar (hegedűn játszik Simon Standage), a Purcell Kórus és a Trio Antiqua. Kuriózum június 29-én a professzori koncert, ahol Spányi Miklós (csembaló), Anneke Boeke (furulya) és Simon Standage ad elő Bach- és Telemann-darabokat. A szervezők ígérnek még növendékkoncertet, záróbált és kurzusokat is.

Hívtak orosz vendéget a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumra és Fesztiválra is: Jevgenyij Nyesztyerenko énekkurzust tart. Az eseménysorozatot - amelynek alcíme: Bartók és a népzene - július 12- 23. között rendezik meg. És akiktől tanulhatnak az érdeklődők: Johannes Schöllhorn (zeneszerzés), Peskó Zoltán (karmester), Csalog Gábor (zongora), Lakatos György (fagott), Pauk György (hegedű), Csengery Adrienn (ének), Sebő Ferenc, Halmos Béla és Zerkula János (népzene). A fesztivált a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenye nyitja, másnap kamarakoncertet ad a nemrég Szentpéterváron is együtt zenélő Perényi Miklós és Várjon Dénes. Zenél még - többek mellett - Csalog Gábor, a Dresch Quartett, a Téka Együttes. Kiállítást rendez az acb galéria.

Budapesti esemény szeptember 3-12. között a Nemzetközi Harsonaverseny a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében. A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny történetében először mérhetik össze tudásukat a harsonaművészek.

Mint megtudtuk, az idén - a tavalyihoz képest - hárommillió forinttal többel, tizenegymillióval támogatja a soproni eseménysorozatot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, és 1,2 millió forinttal ad többet, 16,2 milliót a szombathelyi eseményre. Mivel jövőre ünnepeljük Bartók születésének 125. évfordulóját, feltételezhetően a 2006-os szombathelyi szeminárium és fesztivál kiemelt eseménye lesz a Bartók-évnek. Ez rá is fér a programsorozatra, mert az idén - pénzszűke miatt - kissé lecsupaszították az eseményt. Tavaly negyvenmillió, 2005-ben már csak 33 millió forint a Bartók-esemény büdzséje. A soproniak sem dúskálhatnak a pénzben, az ő költségvetésük 18 millió forint, a pesti harsonaversenyé pedig 24 millió.