Csilla, Noémi

Savaria Régi Zene Műhely 2005

2005.06.21. 00:00

Programkereső

Szombathely városában mintegy negyedszázada ébredt fel az érdeklődés a régi korok zenéjének korhű megszólaltatása iránt. Örvendetes az egyre növekvő igény a fiatal muzsikusok között éppúgy, mint a tanárokban a régi korok muzsikájának stílusos, korhű megszólaltatására. Erre teremt alkalmat ismét Szombathely: a város központjában – Európa egyik legszebb copf stílusú terén – az Egyházmegyei Kollégium ad otthont a Régi Zene Műhelynek.
0625486d-0063-4bba-9880-e331d792075a

A Capella Savaria, a Szombathelyi Régizene Együttes és a Capella Cantorum számtalan nagysikerű koncerten hozta el közönségének a reneszánsz, a barokk majd a klasszikus kor muzsikáját. Emellett folyamatosan szerveződtek a város által mindig is támogatott régi zenei kurzusok. Az elmúlt évtizedben a Szombathely Régi Zene Hét (1993) és a Szombathelyi Régi Zene Nyári Akadémia (1996-98) örvendett nagy látogatottságnak.

Ebben az évben a hangsúly a műhelymunkán lesz augusztus 14-21. között. Hangszeres órák, kamarazenei foglalkozások és előadások adnak módot a repertoár mind alaposabb áttekintésére, a korabeli előadói gyakorlat szerves részét képező hangszertörténeti, zeneesztétikai és retorikai ismereteik bővítésére, illetve ezek gyakorlati kivitelezésére (díszítés, continuo-játék, intonáció, kamarazenélés stb.).

A professzorok: Spányi Miklós (csembaló, orgona, continuo), Krommer Lúcia (viola da gamba, barokk cselló, continuo), Kalló Zsolt (barokk hegedű), Prehoffer Gábor (furulya) és Kónya István (reneszánsz-és barokk lant, arciliuto, theorba, klasszikus gitár, continuo) lesznek. Az egyéni és kamarazene órákat elméleti előadások, reneszánsz és magyar népi táncház, valamint a hangszeresek játékmódját segítő torna egészítik ki (előadás és gyakorlati foglalkozások). A tanórák és koncertek helyszíne a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium (9700 Szombathely, Széchenyi u. 2.).

Jelentkezési határidő: 2005. július 1.