Béla

Az utca művészei: a dzsessztől a citerazenéig mindent játszanak

2005.06.22. 00:00

Programkereső

Kilenc hónapos, bávatag kisfiával a karján Gál Henrietta tanárnő ereszti ki nem túl képzett, de lelkes hangját a háttérben játszó Mirelit együttes zenéjére.

A banda tagjai valaha osztálytársak voltak, de szétspicceltek különböző városokba, a közös zenélés hozza őket időnként össze. Klubokban, pincékben játszanak, nem az utca a fő terepük. Most éppen az I. Westend Nemzetközi Utcazenész Fesztiválon lépnek föl. Meglehetősen jó helyet találtak maguknak a főbejárat előtt. A bevásárlóközpont melletti sétányon egymást éri a körülbelül húsz zenekar. Egyszerre játszanak. Valósággal egymásba folyik a zenéjük. Összekeveredik mindenféle stílus, a népi citerazenétől a dzsesszig, a rocktól a mozgalmi nótáig, sőt a kupléig.

A zene ünnepén különböző színvonalú előadók produkálják magukat délután kettőtől este nyolcig a Váci útnak ezen a szakaszán és a bevásárlóközpont előtt. Van köztük kevésbé élvezetes, és van igen tehetséges, van alkalmilag összeállt társaság és rendszeresen fellépő, összeszokott csapat. A közös az bennük, hogy nem ebből élnek, de imádják a zenét, kivirul az ábrázatuk, ha játszanak.

A legtöbben flangálnak közöttük, meg-megállnak, majd továbbmennek egy másik együtteshez. De vannak olyanok is, akik letelepszenek a bejárat előtt, és örömmámorban hallgatják a zenét. Köztük igencsak felhívja magára a figyelmet egy félmeztelen, nagy bajuszos úr, aki önmagában is jelenség, de még csápol, lelkesedik is. Megtudom, hogy fiatal korában is nagy zenerajongó volt, most egyenesen Kazincbarcikáról érkezett a feleségével a fesztiválra, amúgy elektrotechnikusként magasfeszültségű árammal foglalkozik. Többen állítják, hogy Magyarországon nem nagy üzlet az utcazenélés, jó néhány óra alatt is csak néhány ezer forintot lehet összeszedni, bezzeg Bécs vagy Olaszország nagyobb pálya, akár harminc-negyvenezer forintnyi összeg is hamar megterem. Persze a zeneiskolásoknak gyakran inkább megmutatkozási lehetőség az utcai fellépés, mint pénzkereset. A világ nagy utcazenész-fesztiváljaihoz artisták, bohócok is társulnak, ezúttal például Koldus Nagy László és Szakálos Dénes Csákányi László egykori legendás dalát, az Én vagyok Muki, az énekes bohóc… kezdetűt adják elő. Másutt fergeteges ritmusú dobzenére diabolóznak, vagy éppen csak színes szalagokat lengetnek. A budapestinél nagyobb szabású utcazenész-fesztivált – már hagyományosan – Zamárdiban rendeznek, az idei július 22-én kezdődik.