Ervin

Hazatért "szezonzáró" olaszországi turnéjáról a Rádiózenekar

2005.06.23. 00:00

Programkereső

Mozart, Beethoven és Brahms művek hangzottak el Vásáry Tamás zongoraművész, tiszteletbeli örökös főzeneigazgató vezényletével a Teatro Grandeban.

Bár nekünk, magyaroknak, Brescia hallatán nem éppen szép történelmi emlékek sejlenek fel, a Rádiózenekar, másfél évvel nagysikerű ottani bemutatkozását követően - 2003.decemberében Liszt-műveket játszott két koncerten - ismét meghóditotta a helyi közönséget, amelyet, látván a falakra kitett régi plakátokat, szereposztásokat, igencsak elkényeztettek-elkényeztetnek jobbnál-jobb zenei produkciókkal.

Úgy tűnik, a Teatro Grandeban fellépni mindenki számára megtiszteltetés - a kivűlről jelentéktelen, házak közé beszoritottsága miatt alig észrevehető homlokzat mögött látványos előcsarnok és gyönyörű nézőtér rejtőzik, ötemeletnyi páholysorral.

Az első próba alatt mégis érezni lehetett, hogy ezúttal "valami más" a múltkori állapothoz képest. Mint kiderült, időközben kicserélték az üléshuzatokat és -talán ettől is- a szinház akusztikája jelentősen megváltozott: a szakértők szerint nem éppen előnyére...

Aztán röviddel 9 óra után, felcsendült Mozart Don Giovannijának e falak között is bizonyára sokszor játszott nyitánya, majd Vásáry Tamás, mint már annyiszor a zongora mögé ült, hogy onnan játssza és vezényelje el, ezúttal Beethoven c-moll zongoraversenyét. A közönség tapsait megköszönve, nem akármilyen szólóráadást adott: Kodály Marosszéki táncait, egy, a közönség számára tartott olasz nyelvű, hosszabb felvezetést követően.A szünet után Brahms II.szimfóniájával kanyarodott vissza a műsor a klasszikus kerékvágásba és persze a ráadások, Brahms elnyűhetetlen magyar táncai (ezúttal az ötödik és a hatodik) sem maradtak el, a közönség legnagyobb örömére.

A másnapi, június 21-ei koncert Beethoven Esz-dúr zongoraversenyével kezdődött, ugyancsak Vásáry Tamás játszotta a zongoraszólamot és a ráadások talán ezúttal is meglepetésszámba mentek: az Este a székelyeknél és az Allegro barbaro egyaránt nagy tetszést aratott a Bartókot értő és szerető közönség körében.

A hangverseny második részét Beethoven VI. /Pastorale/ szimfóniája töltötte ki, a ráadásszám pedig a VII.szimfónia fináléja volt.

S a nagysikerű este végén úgy köszönhettünk el olasz meghivónktól: viszontlátásra a következő koncerten, augusztus 21-én, a Garda-tónál!