Zita, Mariann

Kis éjféli zene

2005.06.23. 00:00

Programkereső

A Zene Ünnepe talán legkülönösebb eseményének ígérkezett a Zeneakadémia Nagytermében pontban éjfélkor tartott koncert, amelynek során a Nádor kvartett stílszerűen Mozart Kis éji zenéjét (K 525) játszotta meglepően nagyszámú közönség előtt, egyáltalán nem meglepő módon nagy sikerrel.
6d9b7a00-6419-4f36-be8d-892a6dfd5c51

Június 21-én, kedden éjjel fél tizenkettőkor több tucat ember várakozott a Zeneakadémia Király utcai bejáratánál, s a Liszt Ferenc térről errefelé sétálók legnagyobb megrökönyödésére a háromnegyed tizenkettő táján kinyíló főbejárat előtt már valóságos tömeg várta türelmesen a Zenepalota talán soha nem látott éjszakai koncertjét. Mire a zenészek elfoglalták a színpadot, a Nagyterem földszinti nézőtere gyakorlatilag megtelt, s mintha nem csak a klasszikus zene iránt rajongó melománok lettek volna jelen a teremben.

A Nádor kvartett (Gabora Gyula, Farkas Nándor – hegedű, Mohácsi Gyula – brácsa, Vámos Marcell – cselló) nagy lelkesedéssel és energiával ugrott neki a zenetörténet talán legismertebb, s a Mozart-életmű talán legrejtélyesebb művének, s mire a hallgatóság felocsúdott, már a zárótétel szólt. Tapsvihar, ismétlés, újra a zárótétel, és már vége is, a húszperces koncert befejeződött – a csillagászati nyár pedig elkezdődött.

Hogy volt-e korábban éjféli koncert a Zeneakadémián, annak legfeljebb a Liszt-szobor a megmondhatója, a francia zenetörténész, Maurice Fleuret (1933-1990) által 1982-ben létrehívott, minden év júniusának 21. napján megtartott Zene Ünnepe profiljába azonban tökéletesen illeszkedik egy efféle ötlet. Hiszen a nyárba való belépéshez mégiscsak Mozart zenéje adja a legtökéletesebb hátteret.