Béla

Ki lesz az Operaház főigazgatója?

2005.06.24. 00:00

Programkereső

A beadási határidő lejártáig, azaz szerda éjfélig kilenc pályamű érkezett be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába az Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázatra. Ez azonban valószínűleg még nem a végleges szám, mivel az érdeklődők postán is feladhatták pályamunkáikat.
2277f62f-d1e5-4595-a423-224b3d8b45e7

Akiről biztosan tudható, hogy beadta pályázatát: Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Kht. ügyvezető igazgatója, Gulyás Dénes operaénekes, Kürthy András rendező, dramaturg és Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont igazgatója. Valószínűsíthető, Bátor Tamás, a Miskolci Operafesztivál direktora is pályázott a posztra, és elképzelhető, hogy Závecz Ferenc, az Operaház jelenlegi ügyvezető igazgatója is így tett.

A kiírásban foglaltak szerint a főigazgatói álláshely betöltéséhez szakirányú felsőfokú végzettség, legalább öt éves szakmai gyakorlat, büntetlen előélet és vagyonnyilatkozat-tétel szükséges. Előnyt élvez, „aki a pályázathoz csatolt nyilatkozata birtokában megnevezi azokat a vezető munkatársait, akikkel közösen vállalkozik a pályázatban megjelölt feladatok elvégzésére” – ezzel a lehetőséggel élt Zimányi Zsófia, aki a hírek szerint Kovalik Balázs rendezőt jelölte meg lehetséges művészeti igazgatóként –, „az intézmény működtetésére és művészi arculatának formálására, művészeti intézményben vagy a gazdasági szférában szerzett vezetői gyakorlattal rendelkezik és egy világnyelvet tárgyalási szinten ismer.”

Bozóki András miniszter - az összeférhetetlenség elkerülése érdekében - most, a pályázók személyének ismeretében állítja majd össze a bíráló bizottság névsorát. A bizottság várhatóan még június folyamán megtartja első ülését. Bár a kiírás szerint az új igazgatót július 1-jével nevezték volna ki, végleges döntés csak kb. három hét múlva várható.