György

Miskolci Kamarazenei Nyár

2005.06.24. 00:00

Programkereső

A megannyi nemzetközi rangot elnyert miskolci kulturális esemény – Operafesztivál, Kaláka Fesztivál, Dixieland Fesztivál és mások – mellé immár felsorakoznak a kamarazenei rendezvények is. Idén júliusban tizedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Robert Canetti Kamarazenei Fesztivált, Mesterkurzust és Hegedűversenyt, és ismét felépül a Cremona-Miskolc Zenehíd, összekapcsolva a két európai város zene iránt fogékony, illetve a hegedűkészítés iránt érdeklődő vendégeit.

A mesterkurzusra csaknem kétszáz muzsikust: amerikai, kanadai, görög, angol, japán, orosz, izraeli, osztrák és más nemzetiségű hegedű-, cselló-, zongora- és kamarazene-professzorokat, valamint a világ minden tájáról érkező fiatal növendékeket várnak július 7. és 14. között.

Július 15-től 20-ig három fordulóból álló nemzetközi hegedűversenyre kerül sor. A fesztivál koncertjein a kurzus professzorain és a hegedűverseny díjazottjain kívül vendégművészek is fellépnek majd: közöttük Yulia Berinskaya (Olaszország), Vladislav Halapsis (Görögország), Robert Canetti (Izrael), Arie Bar Droma (Izrael), Bella Pogosov (Izrael) hegedűművész, Yoram Youngerman (USA), Avi Sarid (Izrael) brácsaművész, Yury Semenov (Törökország), Sergei Sarkissov (Spanyolország) csellóművész, Sergey Vasiliev (Kazahsztán), Alla Halapsis (Görögország) zongoraművész, valamint a 2004-es Canetti Hegedűverseny nagydíjasa, Peter Matejak (Csehország), és a világhírű Yakutia Hegedűegyüttes.

1f42c296-5744-4485-84c0-4cdd05b797d2

Miskolcot és a magyar művészeket olyan rangos kamarazenei együttesek képviselik, mint a húsz éves fennállását ünneplő Bartos Trió, valamint Oláh Gyöngyvér Zongoranégyese. A Canetti Hegedűverseny zárófordulójában és gálakoncertjein az immár világszerte ismert Reményi Ede Kamarazenekar nem csak közreműködő, de házigazda is lesz.

A július 6-20-ig látható Cremona-Miskolc Zenehíd Hegedűkiállításra a hegedűkészítés legismertebb iskolájában, Cremonában tanult miskolci hegedűkészítők, Nagy András és Péteri Károly mellett Andrea Schudtz mester személyében cremonai vendég is érkezik. A Miskolci Nemzeti Színházban a hegedűkészítés eszközei, módszerei mellett Cremona városával, Antonio Stradivari életével és „műfajteremtő" újításaival, a magyar hegedűkészítés történetével és a miskolci hegedűkészítőkkel ismerkedhetnek az érdeklődők.