Béla

A Bartók Rádió júliusi hírei

2005.06.26. 00:00

Programkereső

A Bartók Rádió júliusi műsorának legkiemelkedőbb programjai közé tartoznak a londoni Promenád-koncertek, valamint a világhírű karmesterek által irányított bayreuthi Wagner-előadások közvetítései.
d9002e41-5301-48b1-a2a8-fad40c3b9a82

Hangverseny, opera külföldről
Ton Koopman zenekarának előadásában Bach A fúga művészete című művét közvetíti a Bartók rádió július 1-jén Londonból. Július 3-án Granadából a Sixteen Együttes barokk programját, július 7-én az Amsterdami Concertgebouw terméből a Holland Rádiózenekar Beethoven-Bartók-Csajkovszkij-estjét, július 8-án a mikkeli Fatemplomból a Valerij Gergijev vezényelte Marinszkij Színház Zenekarának orosz hangversenyét, ugyanaznap késő este a Beaune-i Notre Dame Bazilikából Jean Tubery vezetésével Monteverdi Vespróját, július 14-én a Weilburgi Kastélytemplomból pedig egy kamarazenei koncertet hallhatnak az érdeklődők. Július 9-én a londoni Covent Gardenből hangzik fel Mozart Mitridate, Pontusz királya című operája. Sifare szerepét Rost Andrea énekli, a karmester Richard Hickox.

Indul a „Prom”
A nagy hagyományú londoni Promenád-koncertek sorát a BBC Szimfonikus Zenekarának hangversenye nyitja július 15-én a Royal Albert Hallban. A műsoron Berlioz, Mendelssohn, Elgar és Tippett művei szerepelnek, a karmester Roger Norrington. Július 20-án szintén a BBC Szimfonikus Zenekara lép fel a Royal Albert Hallban Osmo Vänskä vezetésével, Thea Musgrave, Rahmanyinov és Nielsen műveiből álló programmal. Július 23-án a Liverpooli Filharmonikus Zenekar koncertje szól Gerard Schwarz irányításával; Bruch Hegedűversenyének szólistája Leila Josefowicz lesz.

Bayreuthi Ünnepi Játékok
Július 25-én a Festspielhausban a Trisztán és Izolda előadásával kezdődik az idei fesztivál Eiji Oue vezényletével. 26-án a Lohengrint Peter Schneider, 27-én A bolygó hollandit Marc Albrecht, 28-án a Tannhäusert Christian Thielemann, 29-én a Parsifalt Pierre Boulez dirigálja. A Bartók rádió mindegyik operaelőadást élőben közvetíti délután 4-től, illetve A bolygó hollandit délután 6-tól.

A MR Szimfonikus Zenekarának munkájáról
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Malek Miklós Quo vadis című vonószenekari kompozícióját, majd Durkó Péter Gordonkaversenyét rögzíti Kovács László vezényletével július 4-6., illetve 11-12. között a 6-os stúdióban. A versenymű szólistája Rohmann Ditta lesz. Július 15-én Jean-Bernard Pommier vezényli a Rádiózenekart a Szent István téren. A Budafest nyári szabadtéri koncertjeinek sorozatába illeszkedő hangversenyen Lalo Spanyol szimfóniája (a hegedűszólót Lendvay József játssza) és Berlioz Fantasztikus szimfóniája hangzik el.