Márk

Nyári fesztivál Operaházzal

2005.06.28. 00:00

Programkereső

Bán Teodóra szerint akár két év múlva megújulhat a Margitszigeti Színpad Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója pályázott az Operaház igazgatói székére. A legesélyesebbek között tartják számon. A direktor asszony a salzburgihoz hasonló fesztivált hozna létre a Margit-szigeten, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy nyáron az Operaház a Szabad Tér Színház Kht.-nál vendégszerepeljen.

Azzal a nagyravágyó tervvel vette át tavaly a Szabad Tér Színház igazgatását, hogy a salzburgihoz mérhető fesztivált csinál a Margit-szigeten, s rendbe hozatja a Városmajori Színpadot meg a Budai Parkszínpadot, növeli a színvonalat és a nézettséget…
A Budai Parkszínpad megint teljes gőzzel üzemel, az egykor rendkívül rossz látogatottságú Városmajori Színpadon több produkció tavaly telt házzal futott. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad teljes rekonstrukciójához pedig elkészült egy befektetői program. Ez többrétű üzemeltetési koncepciót tartalmaz. Figyelembe veszi a színpad melletti víztoronynak, az étteremnek, a próbatermeknek, a raktáraknak a hasznosítását. A tervek szerint a színpadot, illetve a nézőtér egy részét is befednék.

Mindez mikorra készülhet el?
Akár két év múlva, de persze hosszabb időbe is telhet. Meghívásos pályázatot kell kiírni, és azt is ki kell találni, hogy ki legyen az üzemeltető. A közeljövőben szerintem lesz eredmény.

Hogyhogy csak a nézőtér egy részét fednék le? Éppen az lenne a lényeg, hogy esőben is tudjanak játszani. Akkor adhatók el a jegyek turistacsoportoknak.
Az egész nézőtér lefedésére is van megoldás. Komfortosított lesz a nézőtér. Azon is gondolkozunk, hogyan lehet megnyújtani a nyári szezont, hiszen igazából csak két hónapig van jó idő. Szeretnénk egy olyan, szabadtér jelleget megőrző szolgáltató intézményt létrehozni, amelyben más színházaknak is helyet biztosítunk.

Már most nyári fesztiválnak nevezik a három színpad programját, de a valódi fesztivál az, amelynek műsorán egy hétig, egy hónapig naponta mást láthat az érdeklődő.
Ilyen, a turizmust is serkentő nyári fesztiválja szinte minden nagyvárosnak van, Budapestnek, az ígéretek ellenére, nincs. Körülbelül hatvan előadásunk van a három helyszínen.

Egy helyszínen lehetne ennyi, ha júliusban, augusztusban mindennap játszanának.
Ez technikai szempontból sem kivitelezhető. De nem zárjuk ki a hagyományosabb értelemben vett fesztivál lehetőségét sem.

Mi lesz, ha netán nyer az Operaház igazgatói pályázatán? Esetleg összevonná a két intézményt? Hiszen az Operaház is játszhatna többet a nyár folyamán, az itt nyaraló külföldiek jelentős része pedig egyszer el akar menni az Operába.
Ennek van realitása, hiszen a Margit-sziget az Operaháznak volt a nyári játszóhelye. A Szabad Tér Színháznak nincs műszaki stábja, technikai felszerelése sem, mindent bérelni kell. A beruházás ezt a gondot megoldja, de addig valóban célszerű egy profi színházzal a közös működés.

Tehát, ha az Operaház élére kerülne, nem adná le a Szabad Tér Színházat?
Olyan konstrukciót kellene találni, amelyben a két intézmény közösen működtethető.