Konrád

Alig talpon a Budafest

2005.06.29. 00:00

Programkereső

Korlátozottak az anyagi lehetőségek, de az idén is megrendezi a V. I. P. Arts Management a Budafest nyári zenei fesztivált. Bár nem lesz önálló bemutató, a fesztiválsorozaton fellép - többek mellett - Rost Andrea, Kiss B. Attila, Sümegi Eszter, Bándi János, Lubica Vargicova, ifj. Nagy Zoltán, Irina Tsymbal, a Budapest Klezmer Band, a Rajkó zenekar, a Nemzeti Filharmonikus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara - hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Vasárnap Operettgálával kezdődik a Budavári Nyáresték - az operától a jazzig című programsorozat a Hilton Dominikánus Udvarban. Egy héttel később a Belvárosi nyári koncertek kezdődnek a Bazilikánál - a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyével. Fesztiválnyitó ünnepi operagálával indul augusztus 2-án a XIV. Nyári opera- és balett- fesztivál az Operaházban.

Épp hogy talpon van a fesztivál, nagyon számítunk a jegybevételekre - mondta Ottó Ildikó ügyvezető. Mint lapunknak nyilatkozta: a Budafest huszonöt előadásának összköltségvetése 110-120 millió forint, ennek harmadát állami, fővárosi és más pályázati forrásokból kapják, második harmadát szponzoroktól remélik, és a fennmaradó harmadot pedig a jegybevételekből várják. (A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005-ben körülbelül negyven százalékkal kevesebbel támogatja az eseményt, mint korábban.) A belépőknek jelenleg körülbelül egyharmadát adták már el, de Ottó Ildikó számít arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az utolsó pillanatban vásárolják majd meg a jegyeket.