Konrád, Tivadar

Rendkívül sikeres volt a Miskolci Operafesztivál

2005.06.29. 00:00

Programkereső

Az elmúlt hét végén fejeződött be a „Bartók + Bel canto 2005” címet viselő Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. A rendezvény látogatottsága minden korábbi csúcsot megdöntött: száztízezer látogató volt kíváncsi a június 11. és 25. között megrendezett előadásokra.
9c352b11-6c88-427e-8d1d-2e3b3951cc05

Az idei, közel ötven előadást és számos kiegészítő produkciót kínáló fesztivál mintegy háromszázmillió forintos költségvetésből valósult meg. A finanszírozáshoz civil támogatók is hozzájárultak, s a kulturális tárca százmillió forintot adott a rendezvényre; mindezek ellenére több előadást is azért kellett lemondani, mert megvalósításukhoz nem állt rendelkezésre elegendő pénz.

A szervezőknek több váratlan helyzettel is meg kellett küzdeniük a két hét során: betegség, gyászeset vagy technikai okok miatt két énekes és egy egész társulat is lemondta szereplését. A rendezők jó szakmai kapcsolatainak köszönhetően azonban a nehézségeken hamar sikerült úrrá lenni, így a közönség három „meglepetés”-énekest is hallhatott: a milánói Scala tenorját, Alberto Cupidót, Lena Nordin szopránénekesnőt a Stockholmi Királyi Operából, valamint a Zürichi Operánál dolgozó, román származású Elena Mosucot.

Mint a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál szervezőirodájának munkatársa szerkesztőségünkkel tudatta, a jövő évi rendezvény témája, címe a „Bartók + verismo” lesz.