Konrád, Tivadar

A Próba

2005.06.30. 00:00

Programkereső

A Johann Sebastian Bach és Presser Gábor zenéjére született emlékezetes Fodor Antal-koreográfia, A Próba című rockbalett margitszigeti bemutatóját ma, június 30-án, illetve holnap, július 1-jén este láthatják az érdeklődők a Magyar Állami Operaház balett-társulatának közreműködésével.
971dc727-0785-4f4b-bf61-0641c6b13aa6

A darab szövegkönyve Nikosz Kazantzakisz görög író „Akinek meg kell halnia” című regénye nyomán készült. A két felvonásos balett ősbemutatója 1982 júniusában volt az Erkel Színházban. A főszerepeket Dózsa Imre, Keveházi Gábor és Pongor Ildikó táncolta. A darabot tizennégy esztendőn át, 1996-ig tartotta műsorán a dalszínház.

A margitszigeti premieren Jézus szerepében Nagy Tamás, Júdás szerepében ifj. Nagy Zoltán, Máriaként pedig Keveházi Krisztina lép színpadra. A Próba Fodor Antal legnagyobb közönségsikert aratott műve, amelyet annak idején több kelet-európai együttes is felvett műsorába, köztük a Kirov Balett. A tervek szerint a darabot ősszel ismét felújítja a Magyar Állami Operaház, s A Próbát októbertől az Erkel Színházban láthatják az érdeklődők.