Csilla, Noémi

Branford Marsalis és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közös koncertje

2005.06.30. 00:00

Programkereső

Egyedülálló koncertet hallhatunk 2005. október 5-én, este nyolc órai kezdettel a Művészetek Palotájában, ahol a T-Com zenei esték sorozat keretében a jazzvilág egyik vezető muzsikusa, a Grammy-díjas szaxofonos, Branford Marsalis ad közös koncertet a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral. A zenekar örömmel fogadta a hírt, ugyanis az elmúlt évben egy másik jazz világsztárral, Bobby McFerrinnel adott közös koncertjük páratlan sikert aratott.

Branford Marsalis az ’50-es és ’60-as évek jazz stílusaiból merít, de a modern jazz egyik legnagyobb megújítójaként ezzel olyan új zenei nyelvezetet alkotott, amely nagy közönségsikereket ér el. A budapesti közönség 1988-ban Sting mellett láthatta először, ebben az évben kezdődött hosszú és eredményes együttműködésük a világhírű zenésszel. Másodszor 1999-ben saját jazz kvartettjével lépett fel Budapesten.

Branford Marsalis komolyzenei karrierje is jelentős. 1986-ban készítette el első klasszikus átiratokból készült szólólemezét szimfonikus zenekarral, amelynek címe Romances for Saxophone. 2001-ben jelent meg a modern francia szerzők műveit tartalmazó, második klasszikus lemeze, a Création.

3d11cbd3-05bf-4fab-b1ad-8e5eae3ae965

Az októberi koncert több szempontból is egyedülálló, mivel a művész nem koncertturné keretében utazik Magyarországra, hanem csak erre a hangversenyre. A koncerten elhangzik Ravel La Valse, valamint Rapszódia zenekarra és szaxofonra című műve, de megszólal Iber Concertino da Camerája, Debussy A tenger, továbbá Mahler és Vaughan Williams egy-egy darabja is. Az est karmestere Ligeti András lesz.

Az októberi koncertre szóló jegyek július 7-től kaphatók az alábbi jegyirodákban: Művészetek Palotája, Concert & Média jegyirodái, valamint a Nagymező utcai jegyirodában.