Csilla, Noémi

Tizennégyen pályáztak a posztra

2005.06.30. 00:00

Programkereső

A kulturális tárca tegnap közzétette az operaház főigazgatói posztjára jelentkező tizennégy jelölt közül annak a kilencnek a nevét, akik ehhez hozzájárultak. Ezek szerint beadta koncepcióját a pályázatra Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház kht. igazgatója, Bakati Miklós közgazdász, Bátor Tamás a Mikolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezetője, Dénes István karmester, Gulyás Dénes operaénekes, Hegyi Árpád Jutocsa rendező, Kerényi Mihály rendező, Kürthy András rendező valamint Zimányi Zsófia a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója. Lapunk információja szerint indul a posztért Pál Tamás karmester is.

Operaházi forrásokból úgy értesültünk, hogy az intézményben elkezdődött a létszámleépítés. A szakszervezettel, illetve az üzemi tanáccsal több közalakalmazott nyugdíjazásáról megegyezés született.

A főigazgatói pályázatokról július 15-ig dönt Bozóki András kulturális miniszter. A tárca vezető döntését segíti egy általa felkért tíz fős szakmai-szakértői bizottság, mely javaslatot tesz a főigazgató személyére. A tíz főből, akiknek a névsora egyelőre nem publikus egy-egy fő az Operaház szakszervezetének és közalkalmazotti tanácsának képviselője, ketten a kulturális tárca delegáltjai, hatan közgazdászok illetve a zenei élet képviselői. A bizottság első ülését jövő héten tartja.