Timót, Xénia

A Richter-verseny eredményei

2005.07.05. 00:00

Programkereső

Szvjatoszlav Richter születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából nemzetközi zongoraversenyt rendeztek Moszkvában június 12. és 26. között. A megmérettetése nyertese a harmincegy éves, orosz származású Eldar Nebolsin lett.
0cac3393-b8e7-4be7-ab69-511676de89ef

Második díjat kapott az ugyancsak orosz Jakov Katsnelson, valamint a japán Makoto Ueno. Harmadik helyezést nem adtak ki. A klasszikus versenymű előadásáért járó különdíjat is Nebolsin vihette haza, míg a kortárs kompozíció legjobb interpretátorának a koreai Yung Wook Yoo-t találta a tizenhárom tagú zsűri, amelynek olyan rangos művészek is tagjai voltak, mint Bashkirov és Fedosejev.

A versenyre – videofelvételek alapján – száztizenhárom jelentkező közül választották ki azt a harminckét zongoristát, aki társaival összemérhette tudását az első Szvjatoszlav Richter Nemzetközi Zongoraversenyen. Az első helyezéssel harminc-, a másodikkal húsz-, a harmadikkal pedig tizenötezer dollár jutalom járt. A dobogós versenyzők a következő három évben Oroszországban és környékén koncertezhetnek majd.