Luca, Ottilia

Tanácskoztak az Opera főigazgatói pályázóiról

2005.07.05. 00:00

Programkereső

A miniszter július közepéig dönt az Opera főigazgatójának személyéről Hétfőn ülésezett először az a tíz fős bizottság mely javaslatot tesz majd Bozóki András kulturális miniszter számára a Magyar Állami Operaház új főigazgatójának kiválasztásában. A tíz főből egy-egy fő az Operaház szakszervezetének és közalkalmazotti tanácsának képviselője, ketten a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának delegáltjai, hatan közgazdászok illetve a zenei élet képviselői.

A Közalkalmazotti Tanácsot Rátz István a KT elnöke, a szakszervezetet Rotter Oszkár az Operaházi Dolgozók Szakszervezetének vezetője képviseli a testületben. A tárcától úgy értesültünk, hogy csütörtökön várhatóan nyilvánosságra hozzák a tanácsadó bizottság teljes névsorát. A miniszter július 15-ig dönt a főigazgató személyéről. Rátz István lapunknak elmondta, hogy a két órára nyúlt megbeszélésen, melyen külföldi elfoglaltságai miatt a bizottság nem minden tagja jelent meg, a pályázatok értékelésének szempontrendszerét vitatták meg. A Közalkalmazotti Tanács elnöke szerint egyelőre minden pályázat versenyben van. Jövő csütörtöki ülésükön a tagok már kifejtik véleményüket a számunkra legmeggyőzőbb pályázatokról. Ennek pontos módját azonban úgy tűnik nem határozták meg tegnap.

Mint ismeretes 14 pályázat érkezett be az Operaház főigazgatói posztjára, ebből kilencen járultak hozzá, hogy nevüket közzétegyék: Bán Teodóra, Bakati Miklós, Bátor Tamás, Dénes István, Gulyás Dénes, Hegyi Árpád Jutocsa, Kerényi Mihály, Kürthy András és Zimányi Zsófia.